Oude liefde kiest voor piepjonge redder

Tijdens Erfgoeddag zijn kinderen koning in Oudenaarde. 6- tot 12-jarigen, kleine peuters en kleuters palmen als jonge redders de interactieve expo Oude liefde in en ontpoppen zich tot dappere redders van ons erfgoed. Het Erfgoedcentrum Ename daagt hen uit om te klimmen als een monumentenwachter, te graven als een archeoloog of te zeilen als een molenaar.

Oude liefde. Zorgen voor erfgoed

Sinds vorige zomer loopt in het erfgoedcentrum de tentoonstelling Oude liefde. Zorgen voor erfgoed, een interactieve expo over de zorg voor erfgoed en over de intensieve samenwerking tussen mensen met een hart voor erfgoed (buurtbewoners, vrijwilligers, heemkundigen, eigenaars) en professionele erfgoedzorgers. Tegelijk vormt de expo een spiegel van de erfgoedwerking die de Provincie Oost-Vlaanderen de voorbije jaren heeft uitgebouwd en waar ze in de toekomst op inzet.

De tentoonstelling is voorzien van heel wat interactieve elementen voor jong en oud en legt zo de link naar hoe de bezoeker zelf in zijn omgeving of zelfs in zijn eigen woning kan meewerken aan erfgoedzorg. Op die manier is de tentoonstelling gericht naar een breder publiek dan de erfgoedprofessionals. Zo klimmen kinderen als een volleerde monumentenwachter op een dak en passen bezoekers dendrochronologie toe om de kap van de Sint-Laurentiuskerk te dateren. Kinderen gaan zelf aan het opgraven terwijl grote broer of zus een molenwiek leert opzeilen. Maar ook het reinigen van funerair erfgoed of de herbestemming van kerken komen aan bod. De kers op de taart is de waarheidsgetrouwe reconstructie van een bunker uit de Hollandstellung waar kinderen aan de periscoop op uitkijk staan, terwijl opa zich verdiept in het ingenieus oorlogsplan van deze bunkerrij.

Oude liefde kiest voor jonge en piepjonge redder Oude liefde. Jonge redder

De Erfgoeddag-activiteit ‘Oude liefde kiest voor jonge en piepjonge redder’ is eigenlijk een samenvoeging van twee activiteiten: Oude liefde ZKT jonge redder (m/v/x) is ontwikkeld naar aanleiding van Schatten van Vlieg en richt zich tot kinderen van 6 tot 12 jaar. Oude liefde zoekt PIEPjonge redder is ontwikkeld als een ‘buggytour’ voor kinderen van 1,5 tot 6 jaar en past in het Krokuskriebels-initiatief van de Gezinsbond. Omdat dit parcours veel personeelsinzet vraagt, kan dit niet permanent aangeboden worden. Erfgoeddag is een fijne gelegenheid om het parcours opnieuw tot leven te wekken.

Kiezen in Oudenaarde?

Als organisatie kies je voortdurend. Voor welk publiek zet je je in? Wie wil je bereiken? Hoe ga je te werk? Het is duidelijk dat het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename kiest voor erfgoedzorg en voor gezinnen. Toch leek het thema ‘Kiezen’ op het eerste gezicht niet zo evident. Maar al snel werd duidelijk dat het erfgoedcentrum met zijn kinderactiviteiten al een keuze gemaakt had: kiezen voor kinderen, kiezen voor gezinnen, soms zelfs voor gezinnen met hele jonge kindjes. Ouders en grootouders krijgen tegelijk volop de kans om de tentoonstelling Oude liefde te beleven en enthousiast te worden over erfgoedzorg in Oost-Vlaanderen.  

Erfgoedcentrum Ename

Het team achter Erfgoeddag in Ename

Een Erfgoeddag-activiteit organiseren doet niemand alleen. Leen is de bedenker van zowel de 'jonge' als de 'piepjonge redder'. Vooral voor de piepjonge redder heeft ze overtuigd en verrast. Het is niet evident om een tentoonstelling als deze tot een ware belevenis voor kleuters en peuters te maken en er dan ook nog eens voor te zorgen dat inhoudelijk alles klopt. Leen is daar bijzonder goed in geslaagd, getuige daarvan de vele positieve reacties van de ouders en het verslag van VCOK over de buggytour in het erfgoedcentrum.

Bij de jonge redder wordt de ErfgoedApp gebruikt, een toepassing waarin onthaalassistent Simon helemaal thuis is. Voor de vormgeving van beide parcours zorgden vormgevers Ann en Luc. De communicatie is in handen van Nele, die en passant samen met haar jongste ook nog eens voor de provinciefotograaf poseerde om de opdrachten uit te testen. Materiaal verzamelen en logistiek ondersteunen doet Krissie. En dan zijn er nog de administratieve collega’s, die niet alleen de rekeningen betalen, maar ook meehelpen bij mailings. Ten slotte hield Els als coördinator van de expo een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat elke opdracht aansluit bij wat Oude liefde vertelt. Op die manier krijgen de ouders ook de kans om van de tentoonstelling te genieten, terwijl hun peuter helemaal opgaat in het klauteren, poetsen of bootje varen.

Ook op de dag zelf vragen deze activiteiten veel personeelsinzet. Er worden drie extra personeelsleden en een vrijwilliger ingezet om alles in goede banen te leiden.

Een belangrijke voorwaarde om een project als dit te kunnen realiseren, is de ondersteuning door het beleid. Directeur Anneke Lippens heeft zelf een groot hart voor kinderen en kinderwerking in onze sector en moedigde van bij aanvang aan om te experimenteren met een aanbod voor kinderen van zeer jonge leeftijd, naast de ‘gewone’ kinderwerking.

Nog motivatie nodig?

De activiteit duurt ongeveer anderhalf uur. De beide parcours volgen ongeveer dezelfde timing, waardoor een combinatie van beide perfect mogelijk is. Wie dus een kind van 3 en eentje van 7 meebrengt naar Oude liefde, combineert perfect de 'jonge' en de 'piepjonge redder'. Doordat de activiteiten zich doorheen de tentoonstelling slingeren en aansluiten bij het verhaal dat verteld wordt, slaag je er als volwassene in om de expo ook zelf te beleven. Wist je trouwens dat 6- tot 12-jarigen tijdens Erfgoeddag ook met de ErfgoedApp aan de slag kunnen gaan in het erfgoedcentrum?

Buggytours zitten nog maar pas in de lift en deze is absoluut een voltreffer. Bovendien wordt voorzien in alles wat een jong gezin nodig heeft (kinderstoeltjes, microgolf, kindertoilet, verschoonruimte …) om na het bezoek even uit te blazen in de foyer met prachtig uitzicht op de archeologische abdijsite. Er zijn pannenkoeken en wafels voor de zoetebekken en een gezond en gratis sapje voor de kinderen. In het erfgoedcentrum organiseert de Stad Oudenaarde op Erfgoeddag een heuse reuzenverkiezing met dansende reuzen uit zowat alle deelgemeenten van Oudenaarde. Daar zullen de kinderen ook zeker naar ‘opkijken’.

Kom, beleef en geniet samen met je kinderen of kleinkinderen van deze nooit geziene combinatie van erfgoedzorg en kinderpret. De abdijsite, de kerk, het bos t’ Ename en pam Ename zijn vlakbij. Kortom, alle ingrediënten voor een fijne gezinsuitstap!

---

Bewaar de activiteit hier in je Erfgoeddag-programma. Hier ontdek je meer over het Krokuskriebels-initiatief.

Vrije tags
Steractiviteit