Marina, Marina, Marina … Wat nu gedaan met die erfenis?

Illustratie uit de inspiratiebrochure van ERF!

Tijdens Erfgoeddag 2015 plaatsen we onder meer de verhalen van schenkingen en erven centraal. Maar wat als iemand van een erfenis, van objecten, of in onderstaand geval zelfs van een bloedband, af wil? Zo lezen we vandaag dat Marina Picasso, kleindochter van de beroemde schilder, haar erfenis absoluut wil verkopen. Haar motief? Wraak. En dat is nooit een goede raadgever, zo blijkt.

Pablo Picasso stierf in 1973 op 91-jarige leeftijd en zoals dat gaat met grote artiesten had hij er niet aan gedacht om een testament op te maken. Een grapje? Neen hoor, er werd door de nazaten gevochten om zijn nalatenschap: maar liefst 50.000 kunstwerken werden in de strijd gegooid.

Waarom wil Marina Picasso eigenlijk van haar erfenis af? Haar relatie met haar grootvader was allesbehalve vanzelfsprekend. Zo stelt ze zelf in The New York Times: “ik ben geboren in een grote familie, maar het was tegelijk geen familie. Ik zag mijn vader weinig. Eigenlijk had ik geen grootvader. Ik ben een kleinkind en een erfgenaam, maar ik ben nooit het kleinkind van zijn hart geweest.” Picasso wil de werken apart verkopen en stelt in datzelfde interview dat ze de werken zal verkopen "wanneer het nodig is".

De naam Picasso, die ze eveneens erfde, kan ze niet van zich afschudden maar dat geldt niet voor de tienduizenden kunstwerken. Met de verkoop wil ze wraak nemen op haar grootvader. Misschien probeert ze zo ook wel een bloedband door te knippen? Dat laatste interesseert de grote kunsthuizen uiteraard geen zier. Zij zijn momenteel enkel bang en stellen zich de vraag wat er zal gebeuren met de waarde van al die topwerken.

Het is niet de eerste keer dat Marina Picasso van de werken af wil. Na de dood van Pablo Picasso kreeg ze een vijfde van de erfenis die bestond uit 10.000 kunstwerken, driehonderd schilderijen maar ook tekeningen, keramiek, etsen en sculpturen. Toen deed ze al een deel van de hand.

Erfenissen: een klucht of een zegen? Tijdens Erfgoeddag, op 26 april 2015, kan je het thema ERF! vertaald zien in vele activiteiten met als thema erven, testamenten maar ook het persoonlijke doorgeven van generatie op generatie. Alle activiteiten vind je vanaf 26 maart op www.erfgoeddag.be.

Het volledige verhaal over Marina Picasso lees je in De Morgen.

Foto: Sfeerbeeld inspiratiebrochure ERF! © Trui Chielens

Vrije tags
Picasso
erfenis
schenken
erfgenaam