MAfestival 2015 exploreert muzikale uitingen van vanitas

campagnebeeld MAFestival 2015
MAfestival Brugge is een van 's werelds meest bekende festivals voor Oude Muziek. Het focust op de historische uitvoeringspraktijk en is een van de voortrekkers in het vernieuwen en uitbreiden van het genre. 
 
Het MAfestival omvat drie pijlers. Enerzijds worden er tien dagen lang kwaliteitsvolle en verrassende concerten Oude Muziek georganiseerd op verschillende locaties in Brugge en het Ommeland. 
 
Daarnaast is MAfestival Brugge jaarlijks dé ontmoetingsplaats voor jonge musici die deelnemen aan de Internationale Wedstrijden Musica Antiqua.
 
Ten slotte vindt in de historische setting van het Brugse belfort en zijn hallen een expo voor historische instrumenten plaats. 
 
Bovendien worden er ook talloze lezingen, workshops, masterclasses en een muziekvakantie voor kinderen georganiseerd.
 
Dit jaar exploreert MAfestival de muzikale uitingen van vanitas in beide betekenissen van het woord: ijdelheid en vergankelijkheid. Talrijke internationale artiesten stelden een uniek programma samen rond dit boeiende thema. 
 
Enkele muzikale tradities hebben de mens altijd bijgestaan in zijn worsteling met de vergankelijkheid. De muzikale dodenmis spant de kroon en komt aan bod in programma’s van vocale ensembles Stile Antico en Cappella Amsterdam. Aton’&Armide – het collectief rond Benjamin Glorieux – maakt een avontuurlijke herinterpratie van de intense ritus van de tenebrae en koppelt daarbij de sprankelende stem van sopraan Lore Binon aan de authentieke klank van een groep Brugse kloosterzusters.
 
Ontdek het volledige programma van MAfestival 2015 op mafestival.be
 

Op zondag 24 april 2016 is het opnieuw Erfgoeddag. Het thema is dan ‘Rituelen’. 

Rituelen: ze zijn van alle tijden en overal ter wereld duiken ze op. Iedereen kent ze ook en koestert er wel een paar – hoogstpersoonlijke of publieke. Maar wat zijn rituelen precies en waarom zijn ze zo krachtig en betekenisvol? Ons leven zit boordevol met kleine en grote rituelen en handelingen die we van onze (voor)ouders hebben geleerd. Noteer deze zestiende editie van Erfgoeddag alvast in je agenda. 
 
Foto: campagnebeeld MAFestival 2015
 
Vrije tags
muziek
historische instrumenten
vanitas