Kermisaffiches tot leven brengen? In Oostvleteren kan het!

Het project ‘Herinneringen voor de toekomst’ is opgebouwd rond het Erfgoeddagthema van 2015: ERF! 

Vijf Erfgoedcellen stapten mee in het project. MUS-E,, platform voor kunstenaars in co-creatie, begeleidt het project dankzij vijf kunstenaars die met koffers vol herinneringen van de eigen streek van de kinderen een artistiek traject afleggen.

Hoe gaan kinderen, juffen en kunstenaars om met erfgoed uit de streek? En hoe wordt dit alles beleefd door de partners? Hieronder lichten we de projecten in Brussel en Oostvleteren kort toe.

In Brussel organiseert Sophie Vanhomwegen met de kinderen van het 5e leerjaar van de school Sint-Joost-aan-zee een raad-spel. Dit spel draait rond het leven en identiteit van Guillaume Charlier.

De kinderen bedenken aan de hand van leuke opdrachten, foto’s en voorwerpen in de koffer wat het verhaal en het leven van meneer Charlier zou kunnen zijn. Daarna bezoeken ze het Charlier Museum om de juistheid van hun ‘reconstructies’ te checken. Daar wachten nog leuke foto-opdrachten.

In Oostvleteren bezielt Joke Neyrinck (artiestennaam: jook) in school Klavertje 3 de graadklasjes 5 en 6 van juf Ilina. Gebaseerd op kermisaffiches uit het verleden mogen de kinderen hun eigen kermis wereld samenstellen en dit op ware grootte! Welke toestellen vinden ze uit? En welke spelen?

Via een reuzengrote collage-affiche brengen ze het verleden en het heden samen aangevuld met digitale tekeningen via iPads. Welke verhalen verzinnen de kinderen?

Via kleine tekenschriftjes houden de kinderen hun eigen ervaringen bij. Ze worden verzameld op Erfgoeddag en zorgen zo voor een bijzondere inkijk van de beleving van de kinderen tijdens dit traject.


Op 26 april 2015, tijdens Erfgoeddag worden de resultaten gepresenteerd aan het publiek. Wil je meer weten? Neem dan zeker een kijkje op de blogpagina van ‘Herinneringen voor de toekomstDaar inspireren de juffen, erfgoedpartners, kinderen en kunstenaars immers iedereen die interesse heeft voor het project. Bijna dagelijks verschijnen er nieuwe berichten.


Foto: Sfeerbeeld uit Turnhout

 

Vrije tags
Herinneringen voor de toekomst
MUS-E