Jerry Perenchio schenkt Los Angeles County Museum of Art (LACMA) voor 400 miljoen euro aan kunst

Medewerkers LACMA met in het midden schenker Jerry Perenchio

Medewerkers van het Los Angeles County Museum of Art (LACMA) wrijven zich in de handen: Jerry Perenchio schenkt het museum voor maar liefst 500 miljoen dollar (zo'n 400 miljoen euro) aan kunst. De bejaarde miljardair is de voormalige topman van Univision, het grootste Spaanstalige tv-netwerk in de VS.

De schenking die Perenchio aan het LACMA doet, is de grootste die het museum ooit mocht ontvangen. In totaal doet hij afstand van minstens 47 werken van impressionisten en modernisten. Het gaat om grote namen als Monet, Degas, Picasso en ook de Belgische schilder René Magritte. De totale waarde bedraagt zo'n 400 miljoen euro.

Dat de bejaarde miljardair zijn schenking publiek maakt, is opvallend. Hij staat immers bekend als teruggetrokken en mediaschuw. Jerry Perenchio vertelt dat hij zijn donaties vele jaren anoniem heeft gedaan maar hij nu toch heeft besloten om naar buiten te treden om zo bijkomende donaties aan te moedigen. Voor Perenchio weerspiegelt een groot stuk van het hart en de ziel van een stad zich in haar inzet en toewijding voor de Kunsten. 

Het LACMA plant een nieuw museumgebouw van de hand van de Zwitserse architect Peter Zumthor en de kostprijs hiervan bedraagt 482 miljoen euro. De donatie is dus meer dan welkom. Met zijn schenking hoopt Perenchio andere rijken aan te zetten ook hun duit in het zakje te doen.

Heeft jouw instelling of organisatie al te maken gekregen met schenkingen? Zo ja, op welke manier? Waarom besloot de schenker dit te doen? Wat heb je kunnen verwezenlijken dankzij de schenking? Breng het verhaal van uiteenlopende schenkingen in beeld tijdens Erfgoeddag 2015.

Bovenstaand blogbericht is gebaseerd op een bericht van DeRedactie.be. Meer informatie vind je ook op de website van de LATimes.
Foto: © David NG, LA Times

Onderstaand filmpje toont de verslaggeving over de schenking van Jerry Perenchio aan Los Angeles County Museum of Art. 

 

Vrije tags
schenking