In het licht van Trudo: de Trudofeesten in Sint-Truiden

Om de zeven jaar wordt de Heilige Trudo, de stichter van Sint-Truiden, uitgebreid in de bloemetjes gezet tijdens de Trudofeesten. Voor Sint-Truiden is dat feest de aanleiding geweest voor een volwaardig feestjaar. Met diverse tentoonstellingen,  heiligenspelen in september, publicaties, concerten en een studiedag over middeleeuwse geschiedenis en heiligenlevens.

Het Trudojaar 2012 staat niet alleen in het teken van Trudo zelf, maar ook van andere heiligen die met de geschiedenis van Sint-Truiden verbonden zijn. Neem bijvoorbeeld Sint-Christina en Sint-Lutgardis. Dat zijn twee opmerkelijke vrouwen met een sterk verhaal en een bijzondere band met Sint-Truiden. Je komt er meer over te weten in de tentoonstelling ‘Christina en Lutgardis. Twee Sint-Truidense vrouwen uit de jaren 1200 en hun verhaal’.  Daarnaast is er ook een expo over Clara van Assisi en ‘De relieken van Sint-Trudo en Eucherius’.

Het leven en de verering van deze heilige mannen en vrouwen worden op verschillende locaties in woord en beeld belicht. Sint-Truiden pakt dit jaar ook uit met iets totaal nieuw, ‘Sint-Truiden verlichte stad’. Negen monumenten en architecturale bakens in de stad zullen op een zeer originele manier belicht worden. Het verleden van Sint-Truiden komt door middel van licht weer helemaal tot leven. De tentoonstellingen, het project Sint-Truiden Verlichte Stad en tal van andere activiteiten zijn gratis voor de bezoeker. Op die manier wil het stadsbestuur een extra inspanning doen om zoveel mogelijk mensen uit te nodigen en de Trudofeesten 2012 voor iedereen toegankelijk te maken.

Veel van het aanbod is ook toegankelijk  op Erfgoeddag. Je vindt alle info in de bijlage die je hieronder kan ophalen.

Afbeelding:
Een foto van de Trudofeesten in 1956.(c) Collectie Willy Ilsbroeckx

Vrije tags
cultuur van alledag
middeleeuwen
Helden
legende
heilige