Dood ben ik pas als jij me bent vergeten

Allerheiligen en Allerzielen staan voor de deur. Morgen herdenken we alle heiligen en eén dag later alle overledenen. Vooral de rooms-katholieke gemeenschap viert deze dagen, andere religies doen dit op een ander tijdstip en vullen de herdenking anders in.
 
Hoe is het ontstaan?
In het begin van het christendom werden gelovigen vaak gezien als een bedreiging. Ze werden vaan vervolgd omwille van hun religie. Van hieruit ontstond een soort van martelarenfeest dat in de loop der jaren evolueerde tot Allerheiligen en Allerzielen.
 
Iedereen naar het kerkhof
Allerzielen is bedoeld om de overledenen te herdenken. De meeste mensen brengen traditioneel een bezoekje aan het graf van hun overleden dierbaren. Omdat 2 november in België geen feestdag is en 1 november wel, gaan veel mensen al een dag vroeger naar het kerkhof. Zo worden de doden herdacht op Allerzielen, het feest ter ere van de heiligen. Iedereen maakt de grafsteen schoon en velen nemen een chrysanten mee om het graf wat op te fleuren.
 
De Dag Der Doden
Het kan ook een beetje feestelijker en met uitbundiger. De doden op een kleurrijke en vrolijke manier herdenken, doen ze in Mexico doen op de Dag(en) van de Doden, op 1 en 2 november. Familieleden maken de graven proper en maken een altaar met offers zoals snoepgoed en fruit voor de doden. Het is echt een feest waar veel mensen lang naar toe leven. Het is dus helemaal geen sombere gebeurtenis. Voor de Mexicanen hoort de dood als vanzelfsprekend bij het leven. Deze feestdag werd opgenomen op de Representatieve Lijst van het Immateriële Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. 
 
Welke rituelen die te maken hebben met de dood, of een andere belangrijke overgangsfase in een mensenleven, wil je in beeld brengen op Erfgoeddag? Zet niet alleen de verschillen in de kijker, maar kijk zeker ook naar de vele gelijkenissen. Hoe werden bepaalde rituelen in het verleden uitgevoerd en hoe gebeurt dit vandaag? Verloopt dit nog steeds op dezelfde manier en hebben deze rituelen voor iedereen uit de gemeenschap dezelfde betekenis? 
 
Titel tekstje:
Verwijzing naar het liedje ‘Testament’ van Bram vermeulen
 
Foto: 
Beeld uit video © deredactie.be

Filmpje: 
Toneelstuk over de dag van de doden door de Mariachi Tierra Caliente geproduceerd in samenwerking met de tropenmuseum,november 2007 als schoolproject gepresenteerd op basisscholen.

Vrije tags
De Dag Der Doden
grafsteen
chrysanten
allerheiligen
allerzielen
Representatieve Lijst van het Immateriële Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO