De wereld op zijn kop

Beeld uit het promotiefilmpje

Carnaval oftewel de Vastenavond, is een van oorsprong katholiek feest dat wordt gevierd in de drie dagen voor Aswoensdag.

Ook Bergen, dit jaar de Culturele hoofdstad van Europa, schenkt aandacht aan carnaval. De tentoonstelling Le Monde à l’Envers is een reis naar een denkbeeldig carnaval en doet nadenken over wat dit feest ons over onszelf en de moderne maatschappij leert.

Doorheen het parcours duikt de bezoeker in het hart van rituelen met vermomming in Europa en het Middellandse Zeegebied. Wanneer je de expo bezoekt, leer je meer over oude, nieuwe of gemoderniseerde stedelijke parades die al dan niet verband houden met de liturgische kalender. En wat met carnavals die vanuit Europa geëxporteerd werden naar de vroegere koloniën, vervolgens geafrikaniseerd zijn en nu de Europese carnavals nieuw leven inblazen?

Je krijgt een frisse blik en nieuwe invalshoek op zowel het agrarische als het stedelijke aspect, en het historische en hedendaagse luik van traditionele maskerades.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 28 juni in het  Internationaal Carnaval- en Maskermuseum in Binche. De tentoonstelling is een coproductie van de Stichting Mons 2015, het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker in Binche en het Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée in Marseille.

Welke feesten, rituelen en carnavals zijn er verbonden met jouw streek? Welke kledij wordt er dan traditioneel gedragen? En wat weten inwoners van jouw stad er nog over? Organiseer een interactieve quiz op Erfgoeddag en test zo de kennis van de inwoners. Wedden dat iedereen er graag meer over weet?

Promotiefilmpje:



Foto: © musee-du-masque-monde-a-lenvers-c-o-desart-pour-le-micm1250

Vrije tags
rituelen
carnaval
Mons