De waarde van collecties en boeken

Willem Elsschot leest voor uit Verzameld Werk, 1957 (c) Letterenhuis
Op 18 oktober organiseert het Letterenhuis in Antwerpen het colloquium 'De waarde van collecties en boeken (voor het onderzoek)'. Dit colloquium wordt georganiseerd naar aanleiding van de overhandiging door mevrouw Wilma Schuhmacher van haar Elsschot-collectie aan het Letterenhuis.
 
Die dag draagt Wilma Schuhmacher ook daadwerkerlijk de collectie van boeken van Elsschot, door haarzelf en haar man Max bijeengebracht, over aan het Letterenhuis in Antwerpen. 'Ook Max zou dit de beste plek gevonden hebben,' aldus mevrouw Schuhmacher. 
 
Hun Elsschot-collectie, met boeken uitgegeven tot 1957, levert belangrijke inzichten op het vooral vooroorlogse uitgeefproces van een schrijver als Elsschot. En kan zeker de nodige input leveren voor een vergelijkend onderzoek van uitgeversbanden en -omslagen van andere schrijvers. 
 
Meer informatie over dit colloquium vind je op de website van het Letterenhuis. 
 
 
Vertel op Erfgoeddag 2015 aan het brede publiek hoe bepaalde voorwerpen en documenten in je collectie of archief terecht zijn gekomen? Werden deze aan je organisatie of instelling geschonken of heb je ze slechts voor een bepaalde duur onder je hoede? Hoe ga je als erfgoedinstelling met een schenking om? Aanvaard je die of kan je die ook weigeren? Hoe zit het aanwervings- en afstotingsbeleid van jouw museum of archief in elkaar? Hoe maak je de keuze tussen wat wel bijhouden of wat stoot je af?  
 
 
foto: Willem Elsschot leest voor uit het pas verschenen Verzameld Werk, 1957 (c) Letterenhuis
 

Bekijk hieronder een intervieuw met Willem Elsschot door Jos De Haes ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag.

 

Vrije tags
erfgoedbibliotheek
collectie
schenking
Elsschot
boeken