De symbolische mens: Rituelen en initiaties uit diverse culturen

Erfgoeddag met als thema Rituelen is intussen al een tijdje achter de rug maar toch zit het nog vers in het geheugen. Het thema bood heel wat mooie activiteiten. Ook onderstaande tentoonstelling in het Liberaal archief heeft een prachtige link met het thema Rituelen.

Het Liberaal Archief ontvangt je met open armen op woensdag 25 mei voor de tentoonstelling van de 'Symbolische mens, Rituelen en initiaties' uit diverse culturen'. De tentoonstelling toont foto's van wereldreizigers Christian Van Kerckhove en Els Heyvaert en mondiale voorwerpen die gebruikt worden bij overgangsrituelen.
 
In vrijwel alle culturen ter wereld worden mensen ‘ingewijd’ wanneer een nieuwe fase in het leven van start gaat: geboorte, volwassenwording, huwelijk en ten slotte de dood. Dit gaat altijd gepaard met een scala aan rituelen. Telkens wordt er afstand genomen van de bestaande toestand om via een overgangsritueel de stap te zetten naar de nieuwe situatie. Symbolen, maar ook spreuken, gezangen, voorwerpen en ceremonieën spelen daarbij een belangrijke rol.
 
Het Joodse "bar mitswa"-ritueel aan de Klaagmuur, een huwelijk binnen een Afrikaanse stam of een crematie aan de Ganges zijn slechts enkele voorbeelden van overgangsrituelen, telkens anders maar met toch heel wat overeenkomsten.
De foto's en objecten creëren een moment van confrontatie, en tegelijk een blik van herkenning en ontmoeting. Dit resulteert in verdraagzaamheid, begrip en respect voor het andere en het onbekende.
 
Wat staat er op het programma?
Prof. dr. Rik Pinxten (UGent) en Christian Van Kerckhove (HoGent) geven boeiende openingslezingen die avonden. Geef wel een seintje als je erbij wil zijn via info@liberaalarchief.be of  op het nummer 09 221 75 05. Lees meer in de flyer onderaan de pagina.
 
De tentoonstelling 'De symbolische mens - Rituelen en initiaties uit diverse culturen' werd gerealiseerd in samenwerking met het Expertisecentrum Mix!t. Forum voor studie, documentatie en vorming rond samen/leven (Faculteit Mens en Welzijn) van de Hogeschool Gent. Ze loopt van 26 mei tot en met 15 juli 2016 en is gratis te bezoeken, elke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur. 

 

Foto: © Liberaal Archief

 
Vrije tags
rituelen
Liberaal Archief
overgangsrituelen