Barak 15 is een atelier voor migratiegeschiedenis

Barak 15

Op 28 april 2013 opende in Beringen officieel Barak 15. Barak 15 is een houten, groen geverfde barak, maar vooral een ‘werkplaats’ over de migratiegeschiedenis die onlosmakelijk verbonden is met de mijnen.

De naam van het project verwijst naar een barak uit het Russisch krijgsgevangenenkamp. Ze is van origine een barak van het type TODD (33 meter lang en 6 meter breed), gebouwd in de periode ‘42-’43. In het kamp voor Russische en later Duitse krijgsgevangenen deed ze dienst als slaapbarak met honderd stapelbedden.
 
Sinds 2003 al wordt er in Beringen gewerkt rond mijn- en migratie-erfgoed. Barak 15 legt in haar tentoonstellingsruimte de nadruk op de geschiedenis van Baltisch Kamp. Dit was de plek waar de steenkoolmijn voor haar gerekruteerde arbeiderscontingenten uit onder andere Polen en Italië, een tijdelijks huisvesting voorzag. Meestal gebeurde dit in houten woonbarakken. Hier werden ook de ‘onvrije werknemers’ gehuisvest: Russische en Duitse krijgsgevangenen, maar ook veroordeelde collaborateurs. In Barak 15 vind je een overzicht van de verschillende groepen op de tijdslijn, met veel aandacht voor hoe de bewoners hun verblijf op Baltisch Kamp hebben ervaren.
 
Daarnaast wil Barak 15 ook een werkplaats zijn waar de verhalen verder worden verfijnd en aangevuld.  In het concept van Barak 15 is de mogelijkheid om - tijdelijk - de resultaten van andere initiatiefnemers te ontsluiten. En hopelijk vinden ook de latere migratiegroepen uit o.a. Griekenland, Spanje, Turkije en Marokko in Barak 15 voldoende inspiratie om ook hun migratieverhaal te gaan schrijven.
 
Wil je meer informatie over Barak 15 of ben je geïnteresseerd in een groepsbezoek? Neem dan contact op met Toerisme Beringen via 011 42 15 52 of toerisme@beringen.be.
 
Erfgoeddag 2014 met als thema Grenzeloos is de ideale gelegenheid om het brede publiek kennis te laten maken met de vele verhalen van en over migratie. Welk migratie-erfgoed is er en waarom is dit erfgoed? Ga in jouw stad of gemeente op zoek naar verenigingen en organisaties die met migranten werken. Ga samen rond de tafel zitten en ontwikkel een mooie Erfgoeddagactiviteit. Ongetwijfeld levert dit een samenwerking op die ook na Erfgoeddag nog van pas kan komen. 
 
 
Foto: Liesje Frison en Het Belang van Limburg
 
 
Vrije tags
migratie
Barak 15
Beringen