Arm Vlaanderen, arm Wallonië, arm België?

De Belgische geschiedenis draait wrede rondjes. Daarover gaat 'Arm Wallonië', het boek en de driedelige Canvas-reeks van Pascal Verbeken - vertaald en verfilmd als 'La terre promise'. Het materiaal: tientallen getuigenissen - uniek mondeling erfgoed dat een bijzondere tijd reconstrueert. Op 19 april wordt de integrale documentaire in de Beursschouwburg (Brussel) op groot scherm vertoond, als opwarmer voor Erfgoeddag.
Nadien gaan de schrijver van het boek en maker van de gelijknamige film Pascal Verbeken, PS minister Paul Magnette en voormalig Wallonië correspondent Guido Fonteyn in gesprek. Nina Verhaeghe (VRT Radionieuws) modereert.

We starten in 1903, het jaar van ‘Door Arm Vlaanderen’, het klassiek geworden reportageboek van de socialistische journalist Auguste De Winne. ‘Door Arm Vlaanderen’ leest als een helletocht door een stervend Vlaanderen. De bevolking kreunt onder armoede, hongersnood, analfabetisme en uitbuiting. Een eeuw later reist Pascal Verbeken door de Waalse streken – ooit een industrieel eldorado - waarheen honderdduizenden vanuit dat ‘Arm Vlaanderen’ migreerden. De route loopt dwars door het platteland van Waals-Brabant en volgt verderop de oude industriële as van de Borinage, La Louvière, Charleroi, Seraing en Luik.

Het oude België, waarvan het economisch zwaartepunt in Wallonië lag, bestaat niet meer. Vandaag is Vlaanderen één van de rijkste, best opgeleide regio’s van Europa geworden. Het is zijn schamele verleden en migratiegeschiedenis vergeten. Voor de Waalse industriële regio’ s waren de voorbije decennia meedogenloos. De grote agglomeraties kampen met de hoogste werkloosheidscijfers van Noord-Europa. Wat is er gebeurd met het beloofde land Wallonië dat ooit de derde industriële macht ter wereld was, een symbool van moderniteit en visionair ondernemerschap?

In ‘Arm Wallonië’ ontmoet Verbeken tientallen Walen – vaak van Vlaamse afkomst – wier Kleine Verhaal onlosmakelijk verbonden is met de Grote Geschiedenis van Wallonië, van Vlaanderen, van België. Allen schilderen ze mee aan het portret van een streek die haar verloren trots probeert terug te vinden.  Een vergeten geschiedenis die in tijden van communautaire spanningen en immigratie ogen opent.

Bekijk hieronder de trailer van de documentaire.


Praktische info:

Dinsdag 19 april 2011- 19:30
Beursschouwburg | A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel
Gratis, reserveren aanbevolen: info [at] deburen [dot] eu of +32 (0)2 212 19 30

Een organisatie van deBuren, Coördinatie Erfgoeddag, Erfgoedcel Brussel en de Beursschouwburg.

“Arm Wallonië (La Terre Promise) is cruciale lectuur voor de nieuwe Belgische premier, of die nu een Waal of een Vlaming is.” - Beatrice Delvaux (Le Soir)
“Dieper dan dit kom je niet in België. Niet in Vlaanderen, niet in Wallonië” - De Morgen
“Arm Wallonië is schatplichtig aan ‘De Kapellekensbaan’ en ‘Daens’ van Louis-Paul Boon" - De Tijd

Vrije tags
migratie
Erfgoeddag 2011
arbeiders
Arm Vlaanderen
industriële revolutie