Succesvolle crowdfunding voor restauratie schilderij Gauguin

Portret Gauguin

De crowdfunding voor de restauratie van het ‘Portret van Suzanne Bambridge’ van Paul Gauguin, een initiatief van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB), is een succes. Met nog een drietal weken te gaan is nu reeds het beoogde bedrag van 22.500 euro bij zo'n 200 donateurs opgehaald.

In oktober hadden de KMSKB een actie opgestart voor de restauratie van dit portret. Gauguin maakte dit frontale portret in 1891, tijdens zijn eerste verblijf in Tahiti. Het werk werd meermaals beschadigd door verplaatsingen, stockage en niet altijd even professionele restauraties alvorens de KMSKB het in 1923 aankochten.

De kosten van de restauratie bedragen 45.000 euro. De helft daarvan is nu al door de bijdragen van het publiek opgehaald, de andere helft wordt bijgepast door het mecenaatsfonds Baillet Latour. De 200 donateurs krijgen in ruil voor hun donatie geen financiële tegenprestatie, maar krijgen voordelen zoals toegangstickets voor het museum. Ze worden – uiteraard – ook goed geïnformeerd over het restauratieproces.

"We zijn uiteraard verheugd dat we zo snel aan het streefdoel zijn gekomen,” aldus KMSKB-woordvoerder Samir Al-Haddad. “We hebben eigenlijk maar bitter weinig middelen om werken aan te kopen en te restaureren, dus moesten we op zoek gaan naar een iets creatievere financieringsmethode. Maar evenzeer wilden we het publiek meer betrekken bij het museum en hen een blik achter de schermen gunnen. We gaan dat ook nu blijven doen, door regelmatig foto's en video's van het restauratieproces naar de schenkers te sturen." Met het geld dat nog binnenkomt, kunnen ook andere werken worden gerestaureerd, zoals een werk van Constant Montald.

De restauratie van het werk zal eind november van start gaan en ongeveer zes maanden in beslag nemen. Tot dan is het nog te bekijken in het Fin-de-Siècle Museum.

U ontdekt de campagne op de crowdfundingswebsite Gingo.

Roel Daenen
restauratie
Koning Boudewijnstichting
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
crowdfunding
Fonds Baillet Latour
Gauguin