Oproep | Wat verwacht ù van de VRT?

Luisterend oor

De VRT en de cultureel-erfgoedsector, dat zijn vier handen op één buik. Toch? Want de VRT besteedt regelmatig aandacht in al haar programma’s aan cultureel erfgoed, collecties én beheerders. Daartoe is de openbare omroep overigens verplicht – leest u er de beheersovereenkomst maar eens op na. Maar alles kan beter. Die vaststelling is de inzet van een van de sessies op het Groot Onderhoud, op 14 oktober in Flagey. En ja, ook u heeft een belangrijke stem in het kapittel.

In dit filmpje ziet u hoe de VRT haar resultaten kwantificeert, en hoe het cultuuraanbod over zowel de radiozenders als de televisienetten is gespreid. Maar hoe kunnen ‘beide partijen’ komen tot een echt partnership? Weet de sector wat er leeft bij de openbare omroep en vice versa? Zijn er overlappingen in onze publieke opdrachten? Weet de sector de juiste aanspreekpunten te vinden en weten de VRT-medewerkers waar ze terechtkunnen voor inspirerende content? Hoe kunnen we het maximum halen uit een betere wederzijdse kennis en begrip? Welke ambities zijn aan beide kanten haalbaar? En hoe kunnen we de informatiestroom en mogelijke samenwerking de volgende jaren heel concreet en praktisch beter organiseren?

Over deze en andere vragen gaan we in gesprek met Walter Couvreur, Kristin Verboven en Sven Speybrouck, drie medewerkers van de VRT die de cultuursector door en door kennen.

Zij zouden graag van u antwoord krijgen op deze vragen:

  • Wat verwacht u (als erfgoedwerker) van de VRT?
  • Hoe kan dat dan het best gebeuren, volgens u?
  • Als u in het verleden al met de VRT (nieuws, programmamakers, enz.) te maken heeft gehad, wat waren dan uw ervaringen (positieve, minder positieve)?
  • Stel dat u carte blanche krijgt bij de VRT. Wat zou u dan doen of voorstellen (in relatie tot uw instelling/organisatie/de erfgoedsector)?
  • Wenst u nog iets mee te geven?


Mail uw antwoorden en suggesties naar roel.daenen@faronet.be. Deze worden gebruikt bij de voorbereiding van de sessie. Hoe meer u dit panel ‘voedt’, hoe beter ze kunnen inspelen op de verwachtingen en de noden van de cultureel-erfgoedsector. Vergeet u ook zeker niet in te schrijven voor het Groot Onderhoud!

Op de website van de VRT kunt u het volledige jaarrapport ‘Cultuur’ downloaden.

Roel Daenen