Musea Brugge lanceren crowdfundingsactie ‘Toon je GRUUT hart’

Campagnebeeld Toon je GRUUT hart

Eind juni 2014 ging het Brugse Gruuthusemuseum dicht voor een grondige restauratie en museale renovatie. Verwacht wordt dat het opnieuw de deuren opent in 2018. Om een gapend bugettair gat van ongeveer 33.000 euro toe te rijden, zetten de Vrienden van de Musea Brugge nu een crowdfundingsactie op poten. Ook u kunt bijdragen.

Concreet gaat het over de restauratie van de laat-15e-eeuwse bidkapel van het Gruuthusepaleis. Lodewijk van Gruuthuse liet deze kapel bouwen in 1472. Ze maakt de verbinding tussen het paleis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk en is uniek. Er zijn immers maar weinig van dergelijke private devotieplekken bewaard gebleven. Bovendien heeft de kapel nog haar authentieke, 15e-eeuwse interieur. De bezoeker stapt zo de late middeleeuwen binnen en kijkt uit op het prachtig gerenoveerde koor van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. 

Insecten slaan toe

Ook de bidkapel werd tijdens de huidige restauratie van het Gruuthusepaleis aangepakt. De dakbedekking en de ramen werden zoals voorzien vervangen. Onverwacht bleek echter dat ook de vloerbalken aan vervanging toe waren. De reden? Bijtgrage insecten.

Om de kapel te ontsluiten, zijn er dus verdere werken nodig. De originele lambrisering  werd eveneens aangetast door insecten en moet dus gerestaureerd worden. Verder verdient het zeldzame persbrokaat op het tongewelf  alle aandacht. Het plafond van het subsidiebedrag voor restauratie is echter al bereikt, door onvoorziene maar broodnodige meerwerken. Om de laatste restauratieve ingrepen aan de bidkapel te financieren, zou een nieuw subsidiedossier ingediend moeten worden. De bidkapel dreigt zo op een jarenlange wachtlijst terecht te komen. En dus zou dit unieke Brugs onroerend erfgoed de vele nieuwsgierige bezoekers ontzegd blijven bij de heropening van het museum in 2018.

Koop een fles bier (of twee)

Om dit te vermijden doen de Vrienden van Musea Brugge een beroep op de gemeenschap. De vereniging opende een projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar. En ook de Palm Belgian Craft Brewers zet mee de schouders onder het project. Er wordt een Brugge Tripel Prestige 2016 op de markt gebracht, waarvan de opbrengst rechtstreeks naar de restauratie van de bidkapel gaat. Precies zoals Lodewijk van Gruuthuse de oorspronkelijke bouw van zijn paleis bekostigde met de opbrengsten uit de bierbelasting.

U staat klaar om te steunen? Ga naar de website van de Vrienden van de Musea Brugge. En uiteraard zijn de Musea van Brugge niet de enigen die uw steun goed kunnen gebruiken. Neem ook eens een kijkje op Erfgoeddoel.
 

Roel Daenen
crowdfunding
erfgoeddoel
aanvullende financiering
Vrienden van de Musea Brugge
Gruuthuse