Luik opent het Musée de la Boverie

(c) Stad Luik

Na drie jaar van verbouwings- en uitbreidingswerkzaamheden opende de stad Luik op 5 mei het volledig vernieuwde Musée de la Boverie - roepnaam La Boverie. Met een stevig budget voor de verbouwingen (27,6 miljoen euro), een partnership met het Louvre én een bekende architect die de werkzaamheden vormgaf. Rudy Ricciotti, bekend van o.a. het  Museum voor Europese en Mediterrane Beschavingen (MUCEM) in Marseille en de afdeling Islamitische kunst in het Louvre, tekende voor de verbouwing. Een groot openingsfestival zet deze gebeurtenis de gepaste luister bij.

Luik was achthonderd jaar lang de hoofdstad van het prinsbisdom Luik, tussen 985 en 1789 een soevereine staat(je). Dat gebied omvatte een kwart van het huidige België en liep tot de Franse, Nederlandse en Duitse grens. Ten tijde van de Industriële Revolutie sprong Luik al vroeg op de kar, met een grote economische bloei tot gevolg. Die stelde de stad in staat om culturele voorzieningen en grote kunstwerken te verwerven. Anno 2016 is Luik de economische hoofdstad van Wallonië en een logistiek en cultureel centrum.

Open naar de wereld

Deze opening past in de vernieuwingsoperatie van Luik. Het zogenaamde ‘Projet de Ville’ (2003-2012) verzamelde prioritaire acties en grote stedelijke projecten, die vooral op cultuur en mobiliteit gericht zijn. In het persdossier klinkt het dat “die strategie erop gericht is om van Luik een echte creatieve, verbonden metropool te maken, open naar de wereld toe.” In het nieuwe Musée La Boverie, genoemd naar het park waarin het gelegen is, huisde tot 2012 het Musée d’Art moderne et d’Art contemporain. Dat was ondergebracht in een historisch gebouw uit 1905, het jaar waarin de Wereldtentoonstelling in Luik plaatsvond. Architect Rudy Ricciotti zorgde voor een grondige restauratie van het bestaande gebouw, de uitbreiding van de tentoonstellingscapaciteit van het gebouw en de bouw van een grote uitbreiding in glas. Samen goed voor meer dan 1.200 vierkante meter extra ruimte.

Inhoudelijke en zakelijke samenwerking

Nieuw is ook de samenwerking met het Louvre. Dat heeft zich ertoe verbonden om met La Boverie samen te werken “in het kader van een artistieke, adviserende missie.” Heel concreet begeleidt het Louvre de stad Luik in de programmering van drie tentoonstellingen met internationale uitstraling (één per jaar - 2016-2018) en, in de loop van het eerste jaar, in de supervisie op het scenografische concept van de vaste en tijdelijke collecties.

De samenwerking heeft ook betrekking op de marketing van het museum en op de educatieve acties. De oorsprong van de samenwerking tussen de twee instellingen berust op de wetenschappelijke en culturele banden die tussen het Louvre en de musea van de stad Luik reeds tal van jaren bestaan.

U vindt alle info over het nieuwe museum op de website van La Boverie. Eerder deze week kwam ook het VRT-journaal al even langs, net als de collega's van de RTBF.

Roel Daenen
Louvre
La Boverie
Luik
Rudy Ricciotti
Liège
Opening / lancering