Leestip | Gonnie Puts ‘Klare taal. Afkicken van ambtenarees’

Cover KlareTaal

Geregeld signaleren we u hier interessante, lezenswaardige en nuttige publicaties. Eind 2015 bracht taalexperte en docente Gonnie Put bij Politeia ‘Klare taal. Afkicken van ambtenarees’ uit. De titel laat er geen twijfel over bestaan: het boek mikt vooral op ambtenaren die de pen hanteren. Maar de principes en tips kunnen net zo goed gebruikt worden door erfgoedwerkers die bezig zijn met communicatie en publiekswerking.

Put trapt haar eerste hoofdstuk af met een citaat van de Britse premier David Cameron: “All our communications with the public should be human, clear, simple, helpful and professional. This means complexity in everyday terms." In heel wat Europese (en andere) landen is het de overheid, vaak van onderuit aangepord door allerlei bewegingen en drukkingsgroepen, die het goede voorbeeld geeft inzake helder taalgebruik. Put geeft voorbeelden uit Zweden, het Verenigd Koninkrijk (met de richtinggevende ‘Plain English Campaign’ uit 1979, Australië en de Verenigde Staten (met Obama’s ‘The Plain Writing Act’ uit 2010 en de oprichting van het Center for Plain Language’). In ons land was er vorig jaar de Heerlijk Helder-campagne van Radio 1, waarop we op deze website meermaals hebben gewezen. Heerlijk Helder was een succesvolle campagne waaraan Put ook meewerkte.

Vervolgens somt de auteur drie hardnekkige mythes over klare taal op. Dat zou gaan om ‘kleutertaal’ en ‘leiden tot taalverarming’ (1). Door het vereenvoudigen van complexe teksten ‘riskeer je een deel van de inhoud te verliezen’ (2) en, ten slotte, ‘Klare taal komt niet altijd even goed uit’. Vervolgens legt ze uit wat klare taal precies is. We citeren: “Uw tekst is geschreven in klare taal als woordgebruik, zinsbouw, structuur en vormgeving zo helder zijn dat uw lezer:

  • vindt wat hij nodig heeft;
  • de inhoud na eerste lezing begrijpt;
  • én de inhoud doelgericht gebruikt."


Daarna krijgt de lezer heel wat voorbeelden, tips en getuigenissen geserveerd. En een woordenlijst (voor/na) toe.

Ons oordeel? Een prima en laagdrempelige synthese van de tips, aanbevelingen en praktijken die we hier ook al eerder onder de aandacht brachten. Het boek(je) leest vlot weg en is voor de kandidaat-klaretaalschrijver een goede start. Voor zij die al wat meer ervaring hebben, een goede opfrisbeurt.

Gonnie Put, Klare taal. Afkicken van ambtenarees, Politeia, 2015. Meer info vindt u op de website van Politeia.

N.B.: Op zaterdag 12 maart organiseert Creatief Schrijven in het Genkse C-Mine haar jaarlijkse Schrijfdag. Dat is de ‘hoogdag voor en door schrijvers’. In het mooie, uitgebreide programma zitten ook heel wat activiteiten om uw vaardigheden als schrijver/redacteur/communicator aan te scherpen.

Roel Daenen
copywriting
Heerlijk Helder; communicatie
Gonnie Put