mim en ICE: vioolbouwer in residence

Thomas Meeuwissen, meester-vioolbouwer

Sinds verleden week zet het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum in op een permanente presentatie van immaterieel erfgoed via een instrumentenbouwer in residence. In opdracht van de Muziekkapel Koningin Elisabeth werkt meester-vioolbouwer Thomas Meeuwissen de komende twee jaar in een open atelier, dat speciaal hiervoor op de zevende verdieping van het museum werd ingericht. Het atelier is tijdens de openingsuren van het museum gratis toegankelijk voor het publiek.

Thomas Meeuwissen (°1966) volgde een opleiding vioolbouw in België en aan de Britse Newark School of Violin Making, gevolgd door stages bij meesters in Praag en Montpellier. Sinds 1987 legt hij zich als zelfstandig meester-vioolbouwer toe op het vervaardigen van hoogwaardige instrumenten en kopies van oude Italiaanse meesters voor een internationaal cliënteel. Zijn instrumenten behaalden reeds talrijke prijzen en eervolle vermeldingen op internationale wedstrijden voor instrumentenbouw. In Vlaanderen is Meeuwissen ook bekend door zijn bijdragen aan de radio- en televisiecommentaren bij de Elisabethwedstrijd voor viool, waar hij zijn expertvisie geeft over de instrumenten van de finalisten.

De unieke samenwerking met het Muziekinstrumentenmuseum wordt gefinancierd door de Muziekkapel Koningin Elisabeth, die in 2017 voor het eerst een editie voor cello van deze wereldvermaarde muziekwedstrijd zal organiseren. Tot het zover is, zal Meeuwissen de komende twee jaar in het open atelier te Brussel een klassiek strijkkwartet bouwen: twee violen, een altviool en een cello. De instrumenten zullen door de Muziekkapel ter beschikking gesteld worden van beloftevolle jonge muzikanten die deelnemen aan de wedstrijd.

Rob Belemans
musea & ice
mim Brussel