Presentaties studiedag 'Cultureel erfgoed in 2020. Naar een omgevings- en toekomstanalyse voor het cultureel-erfgoedveld'

PrismaFARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed realiseert in de periode september 2009 tot juni 2011 een veldanalyse van het cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen. We wensen vanuit een langetermijntoekomstperspectief een strategisch plan op te stellen voor de verdere ontwikkeling van het cultureel-erfgoedlandschap vanaf 2012, met als centrale vraagstelling: waar willen we staan in 2020? Dit traject noemen we ‘Prisma’, omdat we deze naam een goede metafoor vonden voor deze veldanalyse. Prisma staat voor het in beeld brengen, inkleuren en analyseren van een ‘veelvlakkig’, divers veld. De opdracht om een veldanalyse uit te voeren is opgenomen in het beleidsplan 2009-2011 van FARO, en is een van de kernopdrachten voor deze beleidsperiode.

Essentieel hierbij is de samenwerking met het cultureel-erfgoedveld. Een aantal recent erkende actoren worden via de beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid gevraagd om veldanalyses uit te voeren en om de cultureel-erfgoedgemeenschap waarvoor ze werken op een uniforme wijze in kaart te brengen, inclusief de noden en behoeften. Deze veldanalyses worden gemaakt met het oog op het ontwikkelen van acties op maat binnen een korte- en vooral ook een langetermijnperspectief. FARO zal het Prismatraject afstemmen met deze individuele veldanalyses en waar mogelijk begeleiden en ondersteunen.

Als eerste stap in dit proces dat de volgende twee jaren zal worden uitgerold, organiseerde FARO op 23 september 2009 een studiedag over omgevings- en veldanalyse in het cultureel-erfgoedveld.

Voormiddag: omgevings- en veldanalyse in het cultureel-erfgoedveld

Namiddag: kick off onderzoeksproject Prisma

prisma
overzicht
prisma
omgevingsanalyse
Studiedag