Lancering ‘Samenwerkingsverband Auteursrechten en Samenleving’

Symbool copyright | Flickr.com - MikeBlogs

Vijf Vlaamse organisaties uit cultuur, erfgoed, onderwijs en wetenschap hebben beslist om de handen in elkaar te slaan inzake auteursrechten. Samen zullen ze de positie versterken van instellingen die opkomen voor de gebruiker en voor het publieke domein als het gaat over auteursrechten. Hiertoe willen ze gezamenlijk de nodige deskundigheid opbouwen. De vijf organisaties zijn Bibnet, FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel-erfgoed vzw, de Universiteit Gent, de Luisterpuntbibliotheek en de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie vzw (VVBAD).

Het belang van auteursrechten neemt voortdurend toe in onze samenleving. Het auteursrecht is immers niet ontworpen voor een digitale omgeving. Voor klassieke cultuur- en informatieproducten, zoals boeken, cd’s en dvd’s, bestaan er duidelijke afspraken en zijn de rechten van de makers en de gebruikers in evenwicht. In een digitale omgeving gelden deze afspraken veel minder. Er ontstaan nieuwe zakelijke modellen die intensieve debatten, onderhandelingen en juridische procedures vergen. In deze debatten staan de gebruikers zwak. Onder gebruikers verstaan we dan zowel de eindgebruikers, als de instellingen uit cultuur, erfgoed, onderwijs en wetenschap die een aanbod ter beschikking stellen van hun huidige en toekomstige gebruikers.

Het samenwerkingsverband heeft in Joris Deene, verbonden aan het advocatenbureau EVEREST, een expert gevonden die bereid is om samen expertise op te bouwen, om de partners van het samenwerkingsverband te ondersteunen bij concrete cases en om samen het beleid te informeren over de noden en verzuchtingen van het publiek. Joris Deene heeft een uitstekende staat van dienst op het vlak van intellectuele rechten en deelt met de partners van het samenwerkingsverband de interesse voor de belangen van de gebruiker en voor het publieke domein.

Van het samenwerkingsverband krijgt Joris Deene drie opdrachten:

  • hij zal de partners juridisch ondersteunen bij concrete dossiers;
  • hij zal de partners helpen om visie en deskundigheid te ontwikkelen op dit domein. Dat kan bijvoorbeeld via artikels, studiedagen of adviezen op maat;
  • tot slot zal hij in naam van de partners deelnemen aan overleg met alle belangrijke actoren, bijvoorbeeld de verschillende overheden, tot op het Europese niveau.

De samenwerking is een open project. De betrokken partners willen sterker staan om zo beter te kunnen samenwerken met de andere actoren op het terrein van het auteursrecht: de auteurs of creatoren en de producenten. De samenwerking wil op korte termijn nieuwe partners aantrekken om de representativiteit van het samenwerkingsverband te versterken. Het belang van de gebruiker en van het publieke domein blijft daarbij voorop staan.

We voegen ter informatie ook de visietekst toe van het samenwerkingsverband.

Meer informatie:
Joris Deene, p/a Bibnet, Priemstraat 51, 1000 Brussel, tel. +32 (0)2 213 10 20, Joris@deene.be

Bibnet is een projectorganisatie van de Vlaamse Overheid. Met Bibnet wil de Vlaamse Overheid er voor zorgen dat bibliotheken ook in een digitale omgeving een meerwaarde kunnen betekenen voor hun publiek.

FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed is als steunpunt een dienstverlenende organisatie die een intermediaire rol vervult tussen het cultureel-erfgoedveld en de overheid. FARO heeft als doel de cultureel-erfgoedorganisaties, de lokale en provinciale besturen en de beheerders van cultureel erfgoed te ondersteunen en de ontwikkeling van het cultureel-erfgoedveld te stimuleren.

De Universiteit Gent is met 32.000 studenten en 7.100 personeelsleden één van de grootste universiteiten in het Nederlandse taalgebied. De UGent bekleedt een eigen positie onder de Vlaamse universiteiten als open, sociaal geëngageerd en pluralistisch. ‘Durf Denken’ is het credo. Kritische en onafhankelijke breinen studeren, onderzoeken, werken aan de UGent.

Luisterpuntbibliotheek is de bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Het is een openbare bibliotheek die een specifieke werking uitbouwt.

Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie is dé beroepsvereniging in Vlaanderen van bibliothecarissen, archivarissen en documentalisten.

pers
auteursrechten