Erfgoeddag 2023 wordt Beestig!

Inspiratiebrochure Erfgoeddag 2023

In 2023 richt Erfgoeddag de schijnwerpers op onze mededieren. Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april 2023 komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan heeft Erfgoeddag als thema 'Beestig!'

Samen kunnen we bergen verzetten. Dat bewees ‘Erfgoeddag maakt school’, de editie van 2022. De volledige sector zette zijn schouders onder een ambitieus en creatief aanbod voor scholen van het lager en secundair onderwijs. Het is duidelijk: erfgoed & onderwijs zijn een sterke match! Maar daarmee zijn we er nog niet. Het blijft van cruciaal belang om uw aanbod op een toegankelijke manier naar scholen te brengen. Want de kinderen en jongeren van vandaag, dat zijn de erfgoedwerkers en bezoekers van de toekomst. Daarom gaan we in 2023 verder op dit elan en blijven we inzetten op het onderwijs.

Wat mag u verwachten?

  • Activiteiten op zondag 23 april, Erfgoeddag, spreken een brede doelgroep aan en hebben als thema ‘Beestig!’.
  • Tussen 17 en 28 april, tijdens de Erfgoedweek, kan u − uiteraard vrijblijvend − activiteiten organiseren voor scholen. Binnen die periode kunt u zelf bepalen wat voor uw werking haalbaar en wenselijk is. Aan u de keuze, ook wat betreft het thema ‘Beestig!’: u kunt er deze keer zelf voor kiezen om wel of geen link met het thema te maken.

Alle praktische info over Erfgoeddag en Erfgoedweek leest u op faro.be/erfgoeddag.

Inspiratiebrochure Erfgoeddag

Inspiratiebrochure Erfgoeddag 2023

Hoe Erfgoeddag er in 2023 kan uitzien, verduidelijken we graag in een inspiratiebrochure. U vindt er heel wat inspirerende teksten over o.a. de volgende thema's:

  • Relatie mens-dier: terugkijken met andere ogen
  • Dieren in restauratie & conservatie
  • (Veranderende) tradities en dieren
  • Dierenverhalen als bron van taalplezier
  • Dieren in vormgeving

U kunt de publicatie via deze link downloaden.

Erfgoedweek: nam u de brochure 'Erfgoeddag & onderwijs' al door? 

Cover brochure 'Erfgoeddag & onderwijs. Dat smaakt naar meer!'

Een grootschalig experiment als de Erfgoedweek 2022 vraagt om evaluatie en reflectie. Hoe werd de week ervaren door erfgoedpartners en leerkrachten? Bracht de Erfgoedweek hen dichter bij elkaar, zoals we voor ogen hadden? Welke lessen zijn er te trekken? En vooral: wat nemen we mee naar de toekomst?  

We hopen dat deze publicatie u mag versterken in uw educatieve werking, u inspireert voor een volgende deelname aan de Erfgoedweek en u motiveert om het jonge publiek nog meer dan ooit te betrekken − op Erfgoeddag, maar graag natuurlijk het hele jaar door. 

U kunt de publicatie via deze link downloaden

Nam u tussen 2019 en 2022 deel aan Erfgoeddag? Dan ontvangt u binnenkort een papieren exemplaar van de Erfgoeddag- en Erfgoedweekbrochures in de bus. Ontvangt u graag een extra exemplaar? Vraag er gratis eentje aan via info@erfgoeddag.be.

Vormingsaanbod Erfgoeddag & Erfgoedweek

Organiseert u voor het eerst een Erfgoeddag- of Erfgoedweek-activiteit? Of bent u net op zoek naar verdieping? We presenteren u graag een divers programma aan vormingen. Een up-to-date overzicht leest u steeds op faro.be/kalender.

Michelle Van Meerhaeghe