Ratificeert België als voorzitter van de Raad van Europa de Kaderconventie van Faro?

Vanaf 13 november 2014 is België gedurende zes maanden voorzitter van de Raad van Europa. In 2015 zal het precies tien jaar geleden zijn dat de Kaderconventie van de Raad van Europa over de waarde van cultureel erfgoed voor de maatschappij (2005) in het Portugese stadje Faro werd gelanceerd. Dat is en blijft een bijzonder rijke tekst voor de omgang met en het beleid rond erfgoed. Hoog tijd dus om de Kaderconventie eindelijk te ratificeren? Doen!

De Kaderconventie inspireerde in Vlaanderen zowel het Cultureel-erfgoeddecreet van 2012 als het Onroerend-erfgoeddecreet van 2013. Het is en blijft de sleutel voor meer convergentie tussen de beleidsdomeinen cultureel en onroerend erfgoed, voor subsidiariteit en complementair beleid, voor het laten samenwerken van diverse beleidsniveaus en voor het versterken van erfgoedwerk.

België (dus ook Vlaanderen, Brussel, Wallonië) ontbreekt echter nog steeds in de lijst van landen die de Kaderconventie geratificeerd hebben. Kan het voorzitterschap van de Raad van Europa de politici in België in beweging brengen om, na de toezegging (ondertekening) op 25 juni 2012, het proces van ratificatie eindelijk tot een goed einde te brengen? Het is simpelweg een goed idee en signaal zonder budgettaire impact. Waar wachten we dan nog op? Welke politici schieten in actie? Doen!

Marc Jacobs