Het Vlaams Parlement heeft het nieuwe erfgoeddecreet aangenomen!

Laat de champagne- en de farokurken knallen! 14 mei 2008 is voortaan een historische dag in het cultureel-erfgoedbeleid en –veld. Het "Decreet houdende de ontwikkeling, de organisatie en de subsidiëring van het Vlaams cultureel-erfgoedbeleid" is immers, op 14 mei 2008, aangenomen door het plenaire Vlaams Parlement. Het interessante dossier kan u online nalezen.

Dit kan en zal het cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen grondig herstructureren, optimaliseren en versterken. Diverse hefbomen en instrumenten worden nu aangeboden. Het is nu aan alle spelers in de erfgoedsector om dit in een geest van samenwerking waar te maken en de vele kansen te grijpen. Het zal misschien nog even duren voor iedereen het beseft en ziet wat het potentieel is, maar geloof ons, het is er. Vanuit het steunpunt werken we er graag aan mee om een en ander waar te maken de volgende jaren.

Een héél fraai en beloftevol stukje wetgeving heeft het levenslicht gezien. Als het decretale werk van bijzonder goede kwaliteit is, mag dit ook gezegd worden. Proficiat voor de vele mensen en organisaties die er de voorbije twee jaar mee aan gewerkt hebben, voor de minister die het heeft gerealiseerd, en voor leden van de Vlaamse regering en het parlement die het hebben goedgekeurd.

Stapje per stapje; vandaag is het feest: het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet is geboren.

Marc Jacobs
erfgoedbeleid
erfgoeddecreet
wetgeving
budget
inspiratie