Baanbrekend: duurzame ontwikkeling, de 2030 Agenda en een nieuw hoofdstuk voor het borgen van immaterieel erfgoed

Op 1 juni 2016 werd in Parijs tijdens de Algemene Vergadering van de lidstaten van de UNESCO-conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed (2003) een historische doorbraak gerealiseerd. Er werd, na lange en felle debatten, een nieuw hoofdstuk over duurzame ontwikkeling, met 27 nieuwe richtlijnen, toegevoegd aan de Operational Directives bij de conventie.

Enerzijds gaat het om het realiseren van de koppeling met de Agenda 2030 van de Verenigde Naties: Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development. Anderzijds werd onder impuls van Vlaanderen onder meer het hier de voorbije jaren gecultiveerde sleutelbegrip 'cultural brokerage' in de UNESCO-woordenschat opgenomen. Hiervoor werd onder andere in een door FARO en tapis plein gecoördineerde en binnen de UNESCO-netwerken verspreide publicatie uit 2014 gepleit.

België, en Vlaanderen in het bijzonder (diplomaat Dries Willems, Marc Jacobs (FARO) en Hans Vander Linden, departement CJSM) speelde de voorbije twee jaar een belangrijke rol in het op punt stellen en inpassen van dit nieuwe hoofdstuk van de operationele richtlijnen. Het is de bekroning van het hiermee afgelopen Belgische lidmaatschap (2012-2016) van het Intergouvernementeel Comité van de UNESCO-conventie van 2003.

Ook al krijgt het in België misschien weinig of geen zichtbaarheid of ruchtbaarheid, toch mag opgemerkt worden dat, na een bijdrage in 2015 voor de ethische instrumenten, de Vlaamse Gemeenschap in samenwerking met de andere Belgische entiteiten hier een grote (wereldwijde) impact heeft gehad op letterlijk en figuurlijk een nieuw hoofdstuk van de ontwikkeling van de conventie voor het borgen van immaterieel erfgoed.

Marc Jacobs