Publicatie ‘Thesaurus’ door musea van de Westhoek en Noord-Frankrijk

cover Thesaurus - Provincie West-Vlaanderen & Département du Nord 2014

Een groot deel van de zorg die musea besteden aan hun collecties, blijft vaak verborgen voor het grote publiek: het geduldige registreren en inventariseren, het zo goed mogelijk bewaren en beschermen in museumdepots, het onderzoeken en documenteren … Dit nieuwe boekje wil alvast een blik achter de schermen werpen.

Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (INTERREG IVa), de Provincie West-Vlaanderen en het Département du Nord konden een vijftiental Belgische en Franse streekmusea de afgelopen jaren een musemnetwerk 'Vlamuse' uitbouwen. Uit die grensoverschrijdende samenwerking ontstond nu de kleine publicatie Thesaurus. Collectiestukken van de streekmusea in de Westhoek en Noord-Frankrijk. Het boekje is bedoeld als kennismaking met deze musea en doet tevens dienst als wegwijzer. Het benoemt en beschrijft een kleine selectie voorwerpen uit de collecties van de Vlamuse-musea en bevat een inleiding over preventieve conservering. Het sluit af met een handige lijst met adressen en instanties.

Voor basisrichtlijnen voor behoud en beheer van diverse objectsoorten en materialen kan u uiteraard terecht bij VerzekerDe Bewaring. Deze website is de digitale omzetting van de gelijknamige losbladige publicatiereeks en wordt regelmatig geüpdatet. Deskundigen uit de conservatie- en museumwereld geven er tal van nuttige tips en praktische richtlijnen inzake materiaaleigenschappen, schadeoorzaken en -symptomen en de gewenste bewaaromgeving.

Het boekje ‘Thesaurus’ wordt verdeeld via de provinciale depotconsulenten van West-Vlaanderen en kan daarnaast ook gratis worden afgehaald bij de deze consulenten en bij FARO. Een digitale versie (pdf) kan u hier downloaden.

Contact: Livia.snauwaert@west-vlaanderen.be  Wouter.lammens@west-vlaanderen.be

Lieven Lamote
Vlamuse Westhoek West-Vlaanderen Nord Thesaurus agrarisch ambachtelijk