Voeg activiteiten over migratie toe aan de UiTdatabank

In 1964 sloot België akkoorden met Marokko en Turkije over arbeidsmigratie. Vijftig jaar later is de maatschappelijke situatie grondig hertekend. De effecten van die evolutie op zowel de migranten als hun nieuwe omgeving kon men in 1964 onmogelijk voorzien. Inmiddels heeft migratie ook Europa een heel ander aangezicht gegeven, niet in het minst op cultureel vlak.

In 2014 plannen tal van organisaties en verenigingen in Vlaanderen activiteiten om die 50 jaar verwevenheid met Vlaanderen onder de aandacht te brengen. Niet enkel de Marokkaanse of Turkse culturele banden met Vlaanderen worden gevierd. Ook die van andere etnisch-culturele gemeenschappen en personen. Een verwevenheid van reeds 50 jaar, langer, of zelfs heel recent.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “De migratiegeschiedenis heeft onze westerse samenleving wezenlijk veranderd. We moeten dit jubileum aangrijpen om die culturele wisselwerking in de kijker te plaatsen en een positieve boodschap over diversiteit uit te dragen.”

UiTdatabank en UiTinVlaanderen.be

Activiteiten in verband met migratie worden via de marker ‘migratie’ gefilterd uit de UiTdatabank en zullen zo vanaf 1 november gebundeld worden weergegeven op www.uitinvlaanderen.be/50jaarmigratie. Via verdere verfijningsopdrachten op ‘wat, waar, wanneer’-parameters kunnen bezoekers actief grasduinen of zoeken doorheen alle activiteiten voor de viering van 50 jaar migratiegeschiedenis.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege en de cultuursector doen een warme oproep naar organisaties om activiteiten te organiseren in het kader van 50 jaar migratie en deze met de marker ‘migratie’ zo spoedig mogelijk in te voeren in de UiTdatabank (www.UiTdatabank.be). Zo zullen ze enkele uren na invoer automatisch verschijnen op UiTinVlaanderen.be, alsook op de speciale pagina www.uitinvlaanderen.be/50jaarmigratie die via diverse communicatiekanalen actief zal gepromoot worden. Wie hulp wenst bij invoer in de UiTdatabank kan daartoe terecht bij de helpdesk via vragen@uitdatabank.be.

Katrijn Dhamers