Kom naar het colloquium over source communities en etnografisch erfgoed op 14 april

Nog tot 1 mei loopt in het Gentse Caermersklooster de tentoonstelling ‘The Call of the Rockies. Pieter Jan De Smet en de Indiaanse tragedie’. In de marge van deze tentoonstelling organiseren KADOC, MAS en het Etnocoll-platform (o.a. FARO) een colloquium over de relaties tussen erfgoedbeheerders van etnografisch en niet-Europees erfgoed enerzijds en source communities of gemeenschappen met een bijzondere link met deze collecties anderzijds.

In de tentoonstelling wordt de figuur van missionaris Pieter Jan De Smet (1801-1873) en zijn nauwe relatie tot diverse Indiaanse gemeenschappen in de Verenigde Staten van Amerika belicht. Als missionaris was Pieter Jan De Smet getuige van de ingrijpende veranderingen die de westwaartse expansie van de Europese kolonisten in de levenswijze van de inheemse bevolking teweegbracht en werd hij pleitbezorger van de Indianen tegenover de Amerikaanse overheid. Verschillende objecten, tekeningen, foto’s en archiefdocumenten geven een blik op deze bijzondere historische periode die tot het gedeelde erfgoed behoort van ons Vlamingen enerzijds en diverse Indiaanse gemeenschappen in de Verenigde Staten anderzijds.

Het colloquium neemt de draad van Pieter Jan De Smet weer op. Hoe onderhouden vandaag de dag erfgoedbeheerders in België relaties met de diverse gemeenschappen die een affiniteit koesteren voor deze objecten en historische bronnen? Welk beleid voeren ze? Welke bedenkingen heeft men bij het aangaan van deze interculturele relaties? Verloopt de samenwerking in België of zoekt men de gemeenschappen in de herkomstlanden zelf op? Verschillende experten delen hun visies en ervaringen tijdens deze samenkomst.

Meer informatie vindt u hier.

Etnocoll is een platform in België van experten inzake etnografische en niet-Europese collecties erfgoed. Het wordt gefaciliteerd door de Koning Boudewijnstichting en FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw.

Katrijn Dhamers