50 jaar migratie: 'Van Overal' brengt verhalen uit Borgerhout

Rafik Kaddouri

50 jaar migratie kent nog steeds enkele mooie uitlopers. Zo werden onlangs in Borgerhout de resultaten voorgesteld van het project ‘Van Overal’. Dit project vertrok van de verscheidenheid in afkomst die Borgerhout zo typeert. Heel wat Borgerhoutse jongeren hebben hun wortels (ver) buiten het district liggen. 'Van Overal' nodigde hen uit om met hun ouders en grootouders in gesprek te gaan over hun eigen familiegeschiedenis. Een jaar lang werden de migratieverhalen verzameld, een reeks die nu gebundeld wordt in een publicatie.

In 2014 werden via een verhalenloket ‘losse’ migratieverhalen verzameld. Leerlingen van het Instituut Maris Stella Sint-Agnes uit Borgerhout tekenden daarbovenop nog eens ongeveer 80 verhalen extra op. In totaal staan er bijna 100 getuigenissen in het boek, aangevuld met foto’s en tekeningen. U kunt het boek op drie manieren doorbladeren: zoeken op land van herkomst, zoeken op naam of willekeurige getuigenissen lezen. Het boek is gratis te verkrijgen via het Districtshuis van Borgerhout, Moorkensplein 1, 2140 Borgerhout of via cultuurantenne.borgerhout@stad.antwerpen.be.

Ook Rafik Kaddouri (foto) interviewde zijn opa. Hier leest u zijn getuigenis.

'Van Overal’ is een van de vele publicaties die zich lieten inspireren door 50 jaar migratie. FARO maakt momenteel een inventaris van het aangemaakte materiaal. In september maken we deze lijst bekend. Blijft u graag op de hoogte, stuur dan nu al een mail aan katrijn.dhamers@faro.be.

Katrijn Dhamers