Bijzonder transport van 'Goden op de Olympusberg'

'Goden op de Olympusberg'

Eind augustus vond er in de Antwerpse binnenstad een heel bijzonder transport plaats. Het enorme plafondschilderij 'Goden op de Olympusberg' keerde terug naar zijn oorspronkelijke locatie, het erfgoedhuis Den Wolsack. Met een oppervlakte van 65m² is dit het grootste plafondschilderij op doek van in land.

Het erfgoedhuis Den Wolsack bevindt zich in de Oude Beurs, een van de oudste straatjes van Antwerpen, op een boogscheut van de Grote Markt. Het monumentale Den Wolsack is de thuisbasis van erfgoedorganisatie Herita. Den Wolsack kent een geschiedenis van bouwen en verbouwen die teruggaat tot de 14e eeuw. Het huidige uitzicht is 18e-eeuws. Het pronkstuk van het gebouw is ongetwijfeld de Hofkamer, achterin de tuin. In 1772 liet de vooraanstaande Antwerpenaar François Van den Bogaert dit architectuurpareltje bouwen. Een onbekende schilder realiseerde daar toen de plafondschildering 'Goden op de Olympusberg'.

De Hofkamer verkeerde in slechte staat en was dringend aan restauratie toe. 'Goden op de Olympusberg' kon niet in situ gerestaureerd worden en werd in 2008 preventief behandeld en van het plafond afgehaald. Er werd beslist om het doek een publieke restauratie te geven in het ING-gebouw in de Lange Gasthuisstraat. Zo kon iedereen die dat wilde kennismaken met dit boeiende erfgoed en de restauratietechnieken. Na de restauratiebehandeling werd de plafondschildering naar het Rubenianum, het studiecentrum verbonden aan het Rubenshuis, getransporteerd en kon het doek bewonderd worden in het Kolveniershof, de van oorsprong 17e-eeuwse ontvangstzaal van het Rubenianum.

Het doek kon tot op heden niet naar zijn oorspronkelijk bestemming teruggebracht worden omdat er nog drukke renovatiewerken bezig waren in het erfgoedhuis Den Wolsack. Nu, zoveel jaar later, kan het doek eindelijk teruggeplaatst worden op zijn originele locatie. De renovatiewerken worden wel pas afgerond in 2017. Maar de oorspronkelijke locatie van het doek, op de gelijkvloerse verdieping van de Hofkamer, is inmiddels ook gerestaureerd. Het is de bedoeling de Hofkamer op termijn opnieuw open te stellen voor het publiek in het kader van workshops en lezingen.

Julie Lambrechts