KBR start traject Google Books op

Vertrek eerste lading KBR naar Google Books © KBR

Vorige week is de eerste vrachtwagen met boeken uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) vertrokken naar de Europese digitaliseringssite van Google Books. De rit wordt om de acht weken herhaald, met als doel zo'n 30.000 tot 40.000 boeken per jaar te digitaliseren. De komende drie jaar worden zo zo'n 100.000 boeken online beschikbaar gemaakt via Google Books en via BELGICA, de digitale bibliotheek van KBR.

Publieke collecties nog beter toegankelijk maken

Google Books wil zoveel mogelijk boeken gratis online toegankelijk maken, voor iedereen en wereldwijd. Dit sluit aan bij een van de belangrijkste opdrachten van KBR, namelijk het democratiseren van de toegang tot kennis, erfgoed en informatie.

C. Callewaert, Nouvel Atlas de Geographie. © KBR

Sara Lammens, algemeen directeur van KBR: “Door met Google Books samen te werken, kunnen we het proces van het online zetten van onze documenten versnellen en zo hun zichtbaarheid en toegankelijkheid vergroten. Dit ligt eveneens volledig in lijn met onze prioriteit om onderzoek in het domein van de humane wetenschappen te bevorderen.”

KBR selecteerde uit de collecties werken van de 17e tot het einde van 19e eeuw. Het gaat onder meer om een reeks pamfletten met betrekking tot de Brabantse Omwenteling uit het einde van de 18e eeuw, werken die het ontstaan van België documenteren, een aantal atlassen en heel wat Italiaanse, Spaanse, Duitse en Franse werken, sommige rijkelijk geïllustreerd.

Belgisch bibliothecair erfgoed op Google Books

In de Europese landen digitaliseert Google alle publicaties die tot het publieke domein behoren (meestal publicaties ouder dan 125 jaar), met uitzondering van alles wat al gedigitaliseerd is in samenwerking met andere bibliotheken. Eind 2007 startte Google met het digitaliseren van de copyrightvrije boeken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Gent. In februari 2020 zetten ook de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Museum Plantin-Moretus een samenwerking met Google Books op om 100.000 boeken uit hun collecties te digitaliseren. In 2022 kondigden de KU Leuven bibliotheken hun partnerschap aan om zo’n 70.000 boeken te digitaliseren. Deze Belgische instellingen sluiten zich aan bij andere grote universiteitsbibliotheken die samenwerken met Google Books zoals Harvard, Stanford en Oxford.

Stephen McVay, hoofd van het Google Books-project, is opgetogen over de samenwerking:

“Google Books werd bijna 20 jaar geleden gelanceerd met de ambitie boeken van over de hele wereld toegankelijk te maken in digitaal formaat. We zijn blij dat zo’n gerenommeerde en belangrijke instelling in België onze ambitie deelt. Deze samenwerking verrijkt ons corpus met een uitzonderlijke collectie over België en stelt ons in staat een cruciale stap te zetten in de verwezenlijking van onze opdracht.”

Foto’s: Vertrek eerste lading KBR naar Google Books en C. Callewaert, Nouvel Atlas de Geographie © KBR
Bron: KBR

Jelena Dobbels