Reflecteren over uw werking? Gratis toolkit helpt u op weg

poster missie en visie

U wil een nieuwe missie schrijven? Bent op zoek naar activiteiten die beter bij uw doelgroep passen? Of u zoekt naar een manier om uw netwerk te analyseren? Voor deze en andere reflectievragen bestaat er nu een handig format: de gratis toolkit cultuureducatie. FARO testte het uit en zag dat het goed was. 

De toolkit cultuureducatie werd ontwikkeld door de commissie Groeien in cultuur en bestaat uit drie delen. Allereerst is er een quickscan waarmee u snel kan nagaan binnen welke domeinen van cultuureducatie uw organisatie nog kan groeien. Daarnaast is er een handleiding met wat achtergronden, definities en praktische raad. Maar de kern van de tool zijn handige posters die u met uw team (of andere mensen die graag willen meedenken) tijdens een interactieve workshop kan invullen en die uw gedachten structureren.

De voorbije maanden heeft FARO enkele piloottrajecten begeleid en de toolkit uitgetest:

  • In het AMVB gingen we met het hele team aan de slag met de poster over 'persona' om de doelgroepen verder te analyseren.
  • In Kazerne Dossin testten we twee tools uit die nieuwe ideeën voor de educatieve werking moesten opleveren.
  • Samen met de erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei namen we de missie onder de loep en formuleerden we doelstellingen.


Onze conclusies in een notendop:

  • De posters zijn zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.
  • De workshops leverden allemaal nieuwe ideeën en/of nieuwe inzichten op.
  • De workshops zijn een ideale manier om met een breder team na te denken over de werking van de organisatie.
  • De posters kunnen ook worden ingezet om de bredere werking te evalueren (en hoeven zich dus niet te beperkten tot cultuureducatie).


Zin om ermee aan de slag te gaan? Dan kan u de toolkit hier gratis downloaden. Nood aan begeleiding? Hildegarde Van Genechten en Jacqueline van Leeuwen (FARO) kunnen u verder ondersteunen. Neem contact op voor meer informatie.

Jacqueline van Leeuwen