OSCAR in het Waasland

De Erfgoedcel Waasland doet al jarenlang een beroep op vrijwilligers. Per jaar draaien vier of vijf vrijwilligers mee, onder meer in het kader van de Erfgoedbank Waasland (inscannen en beschrijven van foto’s) of voor allerlei secretariaatstaken en het afnemen van enquêtes. De stafmedewerkers van de erfgoedcel zochten naar een manier om de sterk gewaardeerde inzet van deze vrijwilligers gepast te belonen.

OSCAR bracht de oplossing. Want OSCAR is een online systeem om competenties in kaart te brengen. Met dit systeem kan de erfgoedcel de kennis en kunde die de vrijwilligers verwerven, opnemen in een competentiedocument. Dat is een klein, maar mooi extraatje om de vrijwilligers op een originele, bruikbare, duurzame én goedkope (want gratis) manier te bedanken.

Daarnaast reikt de erfgoedcel ook competentiedocumenten uit voor zijn vormingsinitiatieven. De deelnemers waren erg enthousiast over dit aanwezigheidsattest met competenties. Het vertaalt de inhoud van de vorming in concrete kennis en kunde en is zo een handig geheugensteuntje.

Kortom: de Erfgoedcel Waasland heeft met OSCAR een waardevolle en laagdrempelige tool in huis. Het werken met competentiedocumenten spoort de medewerkers aan om verder na te denken over het vrijwilligersbeleid en de vormingsvisie van de erfgoedcel.

Dat competenties de sleutel kunnen zijn om vrijwilligers te waarderen en verder te ondersteunen, daarvan hoeft u de Erfgoedcel Waasland niet meer te overtuigen. Op onze gratis studienamiddag op 10 december diepen we de rol van competenties voor een vrijwilligersbeleid verder uit. Wilt u ook met OSCAR aan de slag? Neem dan contact op met Jacqueline van Leeuwen.

Jacqueline van Leeuwen
vrijwilligers
competenties
oscar