Hoe snel vinden afgestudeerden een job? Het schoolverlatersrapport van de VDAB

schoolverlatersrapport VDAB

De VDAB publiceert jaarlijks een schoolverlatersstudie, die in kaart brengt hoeveel procent van de afgestudeerden na één jaar nog op zoek zijn naar een job. Wij gingen voor u na hoe de laatste lichting historici, kunsthistorici, conservatoren-restauratoren en cultuurmanagers het ervan afbracht.

Over het algemeen geldt nog steeds: hoe hoger de scholingsgraad, hoe kleiner de kans om na 1 jaar nog werkzoekend te zijn. Vrouwen halen vaker een diploma hoger onderwijs en vinden gemiddeld gemakkelijker werk. De cijfers tonen aan dat het verlaten van de universiteit met enkel een bachelordiploma op zak niet aan te raden is. Er zijn ook maar weinig studenten die er zo snel de brui aan geven. De grootste cohortes studeren dus af na de master en dat zorgt voor het volgende beeld:

  • Studiegebied Geschiedenis: 217 schoolverlaters kwamen in 2015 op de arbeidsmarkt. 13,8 procent vond geen werk na een jaar. De VDAB noemt dit een "minder goede aansluiting op de arbeidsmarkt". Toch is er ook goed nieuws: vorig jaar was nog 20% aan het solliciteren.
  • Studiegebied Kunstwetenschappen en archeologie: 182 schoolverlaters gingen op zoek naar werk. 14,3% vond geen werk na een jaar, een cijfer dat de voorbije jaren stabiel is gebleven. De opleiding kunstwetenschap staat met 18,6%  in het lijstje van de tien masteropleidingen waarbij de aansluiting met de arbeidsmarkt het slechtst is. Maar er is toch nog een groot verschil met de minst goed scorende opleiding (= theater- en filmwetenschap: 26,5%) De opleiding Culturele Studies scoort een stuk beter: van de 69 afgestudeerden vond 8,7% na een jaar geen werk.
  • De opleiding Conservatie-restauratie is de uitzondering op de regel in het slecht scorende studiegebied Audiovisuele en beeldende kunst. Alle 14 schoolverlaters hebben namelijk werk gevonden! Opvallend want vorig jaar stelde de VDAB nog een restpercentage van 18,2% vast.
  • De opleiding Cultuurmanagement leverde 57 werkzoekende schoolverlaters op, waarvan 7% na een jaar nog naar werk zocht. Dit is een daling ten aanzien van vorige jaren toen er sprake was van een restpercentage van om en bij de 10%.


Het volledige rapport vindt u hier. Interessante details over allerhande studierichtingen en opleidingen kunt u zelf uit de databank van de VDAB afleiden via deze link.

Jacqueline van Leeuwen
schoolverlaters
werkzoekenden