Klaar? Actie! Over ouderen en cultuurparticipatie

Campagnebeeld Klaar? Actie!
Vanwege hun (doorgaans) toegenomen vrije tijd vormen ouderen een (leeftijds)groep die massaal aan cultuur kan deelnemen. Maar doen ze dat ook? Er bestaan in Vlaanderen slechts weinig gegevens die inzicht verschaffen in de mate van cultuurparticipatie door 60-plussers. Om deze leemte in te vullen, organiseerden onderzoekers verbonden aan de Vakgroep Educatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel en aan de Hogeschool Gent een grootschalig behoefteonderzoek bij niet minder dan 44.000 ouderen.

De resultaten van dit onderzoek zijn verwerkt in de publicatie 'Klaar? Actie! Over ouderen en cultuurparticipatie'. De lezer krijgt er een antwoord op vragen zoals: Wie neemt actief deel aan cultuur? Welke factoren spelen hierin een rol? Willen ouderen graag participeren aan cultuur en zijn de randvoorwaarden daartoe ideaal ingevuld? Onmisbaar leesvoer dus voor iedereen die begaan is met cultuurparticipatie van ouderen.

Naar aanleiding van dit onderzoek, wordt er op 22 februari 2010 een studienamiddag georganiseerd over ouderen en cultuurparticipatie. Meer informatie over deze publicatie en de studienamiddag vindt u online.
Gregory Vercauteren