Studiecollecties, een uitdagende context binnen universiteiten en musea

Het project 'Studiecollecties: een uitdagende context binnen universiteiten en musea' loopt sinds 1 oktober 2014 aan de Opleiding conservatie-restauratie (Faculteit Ontwerpwetenschappen, Universiteit Antwerpen) in samenwerking met het ModeMuseum Antwerpen (MoMu). Via maandelijkse blogs van het ModeMuseum Antwerpen en op Facebook laten de initiatiefnemers u kennismaken met dit pilootproject.

Het doel van dit project is om het begrip studiecollecties toe te lichten en een werkwijze te bedenken over hoe er met een studiecollectie moet en kan worden omgegaan, zowel binnen een museum als binnen een universiteit.

Het project werkt met twee kostuum/textielcollecties: de studiecollectie Chris D’Hondt van de Opleiding conservatie-restauratie en de gloednieuwe studiecollectie van het MoMu. De studiecollectie Chris D’Hondt wordt sinds 1994 intensief gebruikt tijdens de lessen practicum om de studenten onderzoeks- en conservatievaardigheden aan te leren. De MoMu-studiecollectie, samengesteld uit een schenking van de studiecollectie Jacoba De Jonghe en een langdurige bruikleen van de studiecollectie Chris D’Hondt, zal vanaf september 2016 op afspraak geraadpleegd kunnen worden in de bibliotheek van het MoMu door o.a. studenten Mode- en kostuumontwerp, diverse onderzoekers, leerlingen uit het secundair en lager onderwijs, enz.

Er is in België nog geen enkel museum dat een studiecollectie op deze manier openstelt voor onderzoek. Via de blogs kunt u het project opvolgen. Nog belangrijker is dat u achter de schermen kunt meekijken. Zo krijgt u een idee over het gebruik van studiecollecties binnen universiteiten en musea en de diverse mogelijkheden die studiecollecties kunnen bieden binnen onderwijs en onderzoek.
Voor meer informatie kan je terecht bij Natalia Ortega Saez: natalia.ortegasaez@uantwerpen.be

Tekst: Natalia Ortega Saez

faro