Minister Sven Gatz op stage in Vlaamse musea

Onder het motto 'Gatz klust bij' liep minister van Cultuur Sven Gatz afgelopen weekend, 6 en 7 juni, twee dagen stage in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) in Antwerpen en in het Groeningemuseum in Brugge. Hij deed dat op uitnodiging van de drie musea en van de Vlaamse Kunstcollectie. Bedoeling van de bezoeken is om de minister van binnenuit een blik te gunnen op de museumwereld en alles wat daar achter de schermen bij komt kijken.

"Door stage te lopen, te zien wat er allemaal gebeurt, wie de medewerkers zijn en wat ze dagelijks doen, hopen we dat de minister een beter begrip krijgt van wat een museum is, wat een museum doet en wat er allemaal bij komt kijken. We hopen zo het draagvlak voor de musea te vergroten", aldus Manfred Sellink, hoofddirecteur-hoofdconservator KMSKA.

In het Gentse Museum voor Schone Kunsten kreeg Gatz zaterdag uitleg over hoe een tentoonstelling gemaakt wordt en maakte hij kennis met de restaurateurs van het Lam Gods. In het jeugdatelier stak hij samen met een groep kinderen de handen uit de mouwen. Nog op zaterdag bezocht Gatz het extern depot van het KMSKA in Kallo (Beveren) waar hij ingewijd werd in wat er zoal bij komt kijken wanneer een schilderij vertrekt voor een tentoonstelling op een externe locatie. Zondag sloot de minister zijn museumstage af in het Groeningemuseum in Brugge waar hij kennismaakte met het onthaal van bezoekers, het Steinmetzkabinet en het technisch atelier.

Op Vimeo vindt u filmpjes van de bezoeken aan het MSK Gent, het KMSKA en het Groeningemuseum.

Stage minister voor cultuur Sven Gatz in het MSK Gent from Fako on Vimeo.

Stage minister van cultuur Sven Gatz & burgemeester Renaat Landuyt in het Musea Brugge from Fako on Vimeo.

faro
Werkbezoek / studiereis