FARO-ploeg behoud en beheer breidt verder uit

Door de sterke toename van het aantal vragen en opdrachten uit het veld besliste FARO recent de werking rond behoud en beheer gevoelig uit te breiden. Begin oktober kwam Anne-Cathérine Olbrechts de ploeg versterken, gevolgd door Monique Verelst die begin november van start ging. FARO investeert hiermee het komende jaar fors in de verdere uitbouw van de werking rond behoud, beheer en collectiemanagement.

Anne-Cathérine Olbrechts (°1971) is kunsthistorica met een bijkomende opleiding conservatie en restauratie van schilderijen, polychromie en papier. Van 1998 tot 2011 werkte ze als interieurwachter bij Monumentenwacht Oost-Vlaanderen. Tot 2016 was ze aan de slag bij de provincie Oost-Vlaanderen als depotconsulent behoud en beheer van archeologische collecties en cultureel erfgoed en depotbeheerder van het transit- en archeologiedepot Provinciaal Erfgoedcentrum Ename. Daarnaast zette Anne-Cathérine zich de voorbije jaren onder andere ook in als lid van de adviescommissie die de restauratie van het Lam Gods opvolgt en als lid van het Klimaatnetwerk Vlaanderen. Binnen FARO kan Anne-Cathérine aangesproken worden over topics als veiligheidszorg, calamiteitenplanning en -training, collectiehulpverlening (CHV), collectierisicomanagement, depotbeheer, bewaarklimaat en duurzaamheid.

Monique Verelst (°1971) studeerde interieurarchitectuur met een bijkomende master Kunstwetenschappen (VUB). In 1997 werkte ze als projectmedewerker bij Architectures Jean Nouvel (Parijs) onder andere aan het herbestemmingsproject van de historische site Gazomètres van Wenen. Vanaf 1998 tot 2005 was ze als docent verbonden aan de Luca School of Arts Brussel en als gastdocent (ADSL) aan de Artesis Hogeschool. De laatste 15 jaar bouwde Monique op zelfstandige basis een expertise op rond de theorie en praktijk van musea en het permanent of tijdelijk tentoonstellen van museumcollecties. Binnen FARO zal Monique zich in de toekomst vooral toespitsen op scenografie van vaste of tijdelijke (museale) opstellingen, publieksgerichte infrastructuur en de problematiek van facility en techniek binnen erfgoedinstellingen.

Naast deze nieuwe teamleden blijven ook Julie Lambrechts en Jürgen Vanhoutte binnen FARO actief als stafmedewerker behoud en beheer. Julie Lambrechts zal zich voornamelijk toespitsen op collectiemobiliteit en bruiklenen, art handling, conditierapportering en actieve conservatie en restauratie. Jürgen Vanhoutte neemt de algemene coördinatie van het team waar en kan daarnaast nog steeds gecontacteerd worden in verband met collectiewaardering, collectieplanning, depotbeheer en behoud en beheer van documentaire collecties.

De contactgegevens van alle collega’s kunt u terugvinden op de FARO-website.

faro