Zestiende-eeuwse drukken inspireren wijkbewoners in Anderlecht

Boek uit collectie Erasmushuis. Foto: FARO, Bart De Nil

Het Erasmushuis in Anderlecht herbergt naast een aantal unieke erfgoedcollecties ook een tuin als oase van rust. Het traject Kuregemse kleuren brengt deze verborgen parel samen met Cultureghem vzw. Deze organisatie boort het potentieel van de Abbatoir, een andere parel van Anderlecht, aan en werkt zo mee aan een creatieve en ondernemende must-gozone voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Geïnspireerd door erfgoedcollecties van het Erasmushuis en met inzet van slow crafts maakt het project Kuregemse kleuren de diverse en creatieve vaardigheden van wijkbewoners zichtbaar op diverse plekken in Anderlecht. Dit nieuwe traject kadert in een reeks piloottrajecten van FARO rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.

Drukkersmerken

Deze week kwamen de vrijwilligers van Cultureghem voor de eerste keer naar het Eramushuis voor een workshop. Als introductie nam publieksmedewerker Hélène Haug hen mee door het Erasmushuis en toonde ze hen een selectie van zestiende-eeuwse boeken uit de collectie. Daarbij stond ze vooral stil bij de drukkersmerken in de boeken. Dat is een monogram dat drukkers en uitgevers in een boek afdrukken om aan te geven wie het boek vervaardigd heeft. Ook liet ze hen enkele unieke ex librissen zien.

Naar analogie met de druktechniek die destijds werd gebruikt om drukkersmerken of ex librissen in een boek aan te brengen werd aan de deelnemers gevraagd om met een eenvoudige linosnede hun eigen merk te maken. De afbeelding moest iets vertellen over henzelf. Bart De Nil toonde de deelnemers hoe ze zo'n linosnede moesten maken. Die linosnedes werden dan met zwarte inkt gedrukt op kaarten. 

Benieuwd naar meer? Via deze link kunt u het fotoverslag bekijken.

Foto: FARO, Bart De Nil

Bart De Nil