Werken rond welzijn en gezondheid met onze vrienden uit het noorden

Zoë Brown en Rob Latham

FARO-medewerker Bart De Nil reist verder door het Verenigd Koninkrijk naar het Tyne & Wear Archives & Museum in Newcastle. Hij ontmoet er Zoë Brown en Rob Latham, twee zeer bevlogen medewerkers van het museum.

Daags na mijn bezoek aan Glasgow heb ik in Tyne & Wear Archives & Museum in Newcastle (TWAM) een afspraak met Zoë Brown en Rob Latham. Zij zijn respectievelijk de coördinator van het Outreach Department en de verantwoordelijke voor het Equalities Programme van TWAM.

Het doel van onze bijeenkomst is het bespreken van het internationaal kennisnetwerk rond de piloottrajecten Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn waaraan het TWAM participeert. Daarnaast is het de bedoeling om ook rond het onderzoek naar open erfgoeddepots voor interventies voor gezondheid en welzijn en voor train-the-trainers in de zorg- en welzijnssector een kennisnetwerk uit te bouwen, én een werkgroep op te starten rond het bereiken van mensen die om allerlei redenen niet kunnen of willen ingaan op het welzijnsaanbod.

Moeilijk te bereiken mensen

Vooral rond het laatste werd lang stilgestaan, omdat cultureel-erfgoedinstellingen vaak vol goede bedoelingen trachten om mensen te bereiken met een welzijnsaanbod, maar dat aanbod vooral terechtkomt bij mensen die reeds de nodige culturele netwerken en bagage hebben. Om nog maar te zwijgen van het matteüseffect. De vinger leggen op deze uitdaging is één ding, vooruitgang boeken een andere. Daarom werd afgesproken om samen met enkele mensen in ons internationaal netwerk een werkgroep op te richten die zich specifiek met deze problematiek zal bezighouden. Niet alleen om kennis, ervaringen en projecten te delen, maar vooral om te werken aan een raamwerk voor welzijns- en gezondheidsinterventies voor moeilijk te bereiken mensen.

En net als in Glasgow kreeg ik van mijn vrienden uit het noorden de bevestiging dat TWAM zeker een voorstel over hun werk met een geestelijke gezondheidsinstelling zal indienen voor de internationale conferentie die we eind 2018 in Gent organiseren.

Bart De Nil