Welkom in mijn hoofd

Toonmoment Letterenhuis

De deelnemers aan de eerste sessiereeks van het piloottraject Kleine documenten, Grote verhalen mogen apetrots zijn op hun werk, dat gisteren voor een talrijk opgekomen publiek in de inkomhal van het Letterenhuis werd gepresenteerd. Voor de even trotse initiatiefnemers was dit de eerste stap in een lang traject om aan te tonen dat archieven mensen kunnen helpen tijdens hun psychische herstelproces.

Het Letterenhuis, FARO, Iedereen Leest en de Herstelacademie Antwerpen sloegen in het begin van dit jaar de handen in elkaar en ontwikkelden een reeks van zes sessies voor mensen in een psychisch hersteltraject. Tijdens de sessies werden de deelnemers, geïnspireerd door originele documenten uit de archieven van Paul Van Ostaijen, Roger Van de Velde, Marnix Gijsen, Willem Elsschot en Mireille Cottenjé, begeleid in het vertellen van een persoonlijk verhaal. Tijdens dit leerproces kwamen ze in contact met het Letterenhuis als een stimulerende plek. Ze vonden inspiratie en verhalen in archieven en gingen aan de slag met enkele instrumenten voor storytelling. Op het einde van het proces maakten de deelnemers een eigen, creatief digitaal verhaal dat ze kunnen delen met anderen.

In de inkomhal van het Letterenhuis kan u tot 31 december het resultaat van deze sessiereeks bekijken. U vindt er de digitale verhalen van de deelnemers, documenten uit de collectie van het Letterenhuis die hen hebben geïnspireerd én de persoonlijke documenten die ze hebben verwerkt in hun digitaal verhaal.

Zo is er bijvoorbeeld het werk van Kelly, geïnspireerd door het verhaal en de persoonlijke documenten van Paul van Ostaijen. Ze verwerkte enkele van haar prachtige tekeningen in een digitaal verhaal dat ze de treffende titel Welkom in mijn hoofd meegaf. Ook de andere deelnemers kregen tijdens de sessies goesting om gedichten te schrijven, de boeken van de schrijvers met wier archief ze hebben gewerkt te lezen of iets creatief uit te werken.

Als u dus toevallig dit jaar nog eens in Antwerpen moet zijn, spring dan zeker eens binnen in het Letterenhuis!

Foto: Simon Bequoye, Iedereen Leest

 

Bart De Nil