Verdun, de langste slag tijdens WOI en de grootste groep 'battle babies'

Honderd jaar geleden begon bij de Franse stad Verdun een veldslag die tien maanden zou duren. Het begon met de grootste artilleriebeschieting die de wereld tot dan toe had gezien en zou uiteindelijk meer dan 300.000 mensenlevens kosten. Een minder gekend feit is dat naar deze gruwelijke veldslag ook 901 kinderen werden vernoemd.

Op de website van de VRT vindt u een uitgebreid relaas van de slag bij Verdun. Het verhaal van de zogenaamde battle babies kunt u lezen op de website van The National Archives van de UK in een blog van Jessamy Calson. Hij onderzocht in hoeverre kinderen werden vernoemd naar Eerste Wereldoorlog veldslagen, militaire sleutelfiguren en zelfs de uitkomst van de oorlog. Terwijl de meeste van die namen na de Eerste Wereldoorlog buiten gebruik zijn geraakt, ondekte Calson dat sommige families tot op vandaag de traditie in ere houden om deze namen als tweede naam te gebruiken.

Een paar veldslagen die opduiken als namen van kinderen geboren tussen 1914 en 1919: Argonne, Arras, Cambrai, Cavell, Neuve Chappelle, Dardanelles, Delville & Delville Wood, Flanders, Heligoland, Helles, Isonzo, Jutland, Krithia, Liege, Loos, Marne, Messines, Mons, Paschendaele, Soissons, Somme, Thierry, Verdun, Vimy Ridge, Ypres. En 120 baby's kregen in dezelfde periode de naam Victory.

Bart De Nil
Eerste Wereldoorlog