Publicatie | Het logboek van een intergemeentelijke archivaris

Frauke De Wilde werd in 2014 door de Erfgoedcel Land van Dendermonde aangeworven als intergemeentelijke archivaris voor de zeven gemeenten zonder eigen archiefdienst uit het convenantsgebied. Ze bundelde haar ervaringen in een Logboek. Het is niet alleen een verslag van twaalf maanden intensieve archiefarbeid, maar ook een handig naslagwerk voor wie aan de slag wil met een intergemeentelijke archief- en vrijwilligerswerking.

De Wilde werd oorspronkelijk aangeworven voor een periode van één jaar. Zes van de zeven gemeenten uit het convenantsgebied Land van Dendermonde engageerden zich ondertussen om ook na 31 maart 2015 verder te investeren in dit traject en de intergemeentelijke archivaris. Hiervoor maken ze extra budget vrij (voorlopig tot eind 2017).

De intergemeentelijke archivaris kan zich samen met de gemeentediensten en vrijwilligers verder inzetten voor de gemeentelijke archiefzorg (breder dan enkel cultureel erfgoed) en voor iedere gemeente ook specifieke opdrachten rond het archief uitvoeren. Wetteren doet gedurende een jaar beroep op de intergemeentelijke archivaris voor een consultancyopdracht.

Meer informatie vindt u op de website van de Erfgoedcel Land van Dendermonde.

Bart De Nil