Piloottraject Itinera Nova, digitaal ontsluiten van archiefbronnen met gedetineerden

Scannen van een register van de Schepenbank Leuven

Het stadsarchief van Leuven biedt al geruime tijd aan geïnteresseerden de mogelijkheid om in hun vrije tijd actief te zijn en vaardigheden te verwerven op een manier die ook voor het archief een meerwaarde genereert. Het archief breidt deze dienstverlening uit naar een niet-traditionele doelgroep.

In een notendop

Via het project Itinera Nova digitaliseert en ontsluit het stadsarchief van Leuven sinds 2009 zijn omvangrijkste archiefbestand: de 1.128 registers van de Leuvense schepenbank (1362-1795). Zowel de digitalisering als het transcriberen gebeuren door een gemeenschap van ruim 50 actieve, enthousiaste vrijwilligers.

Met de transcriptietool, gekoppeld aan het medewerkersdeel van de website, maken de vrijwilligers van thuis uit op basis van het digitale beeld van de folio’s in de schepenbankregisters van de 15e eeuw hun transcripties van de eertijds genoteerde akten. Als ze klaar zijn met hun transcriptie, sturen ze die via de website ter controle en verbetering ook door naar de projectmedewerker van het stadsarchief. Een aantal vrijwilligers komen dagelijks naar het archief om de registers in te scannen. Hoewel de meeste vrijwilligers hun vrijwilligerswerk thuis doen, komen zij toch op regelmatige basis samen in het archief om ideeën uit te wisselen en vragen te beantwoorden.

Het stadsarchief van Leuven gaat deze vrijwilligersgemeenschap verder uitbreiden naar langdurig gedetineerden in Leuven Centraal, om op die manier ook voor hen een sociale meerwaarde te creëren. De samenwerking tussen erfgoedsector en gevangenissen is in het buitenland (Frankrijk, Angelsaksische landen) immers reeds langer een beproefde formule. Een pilootproject met gedetineerden rond Itinera Nova zou echter het eerste in zijn soort in België zijn.

Dit traject kadert ook in een reeks piloottrajecten van FARO rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.

Partners

Marika Ceunen (Stadsarchief Leuven), Agata Dierick (Stadsarchief Leuven), Claire Dejaeger (vrijwilliger Stadsarchief Leuven) en Bart De Nil (FARO).

Meer info

Bart De Nil
gedetineerden
online transcriberen