Organisatie voor Schots sporterfgoed in de steigers

Vorige maand kwamen de Schotse sportbonden en musea samen in het Scottish Football Museum om er te praten over de oprichting van een organisatie die ze voorlopig Sports Heritage Scotland (SHG) hebben gedoopt.

Deze erfgoedorganisatie zal zich toespitsen op voetbal, cricket, rugby, curling, golf en shinty (een Schotse teamsport die gespeeld wordt met stick en bal). Van de deelnemende sporten hebben alleen voetbal en golf erkende musea. De andere sporten onderzoeken nu de mogelijkheden om hun collecties, waarvan sommige zich bevinden in garages en opslagruimtes van privépersonen, een plaats te geven in een museum.

Volgens Richard McBrearty, curator van het Scottish Football Museum is er al een ontwerp van de statuten voor de SHG en zal een en ander binnenkort worden geformaliseerd. Het is hun ambitie om te komen tot een nationaal centrum voor Schots sporterfgoed dat collecties registreert en haar leden kan ondersteunen. Ondertussen zal het Scottish Football Museum een deel van zijn opslagruimtes ter beschikking stellen aan SHG.

In Vlaanderen is Archiefbank Vlaanderen momenteel bezig met het registreren van sporterfgoed.

Bron: Museums Journal, Parick Steel, 21/01/2015

Bart De Nil