Online beeldarchief over dementie

Op NPO Gezond, het gezondheidsportaal van de Nederlandse openbare omroep, vindt u een schat aan televisiegramma’s (documentaires, nieuwsitems, enzovoort) van 1991 tot vandaag over dementie. Wie tijd heeft voor een dagje binge-watching krijgt een beeld van hoe in de voorbije vijfentwintig jaar het inzicht in de ziekte en de maatschappelijke bewustwording is toegenomen.

Het oudste programma dat u kunt bekijken is de documentaire Vergeten uit 1991. Hierin volgt documentairemaker Ireen van Ditshuyzen gedurende vier jaar een aantal mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer. Voor deze documentaireserie ontving zij de prestigeuze Zilveren Nipkovschijf 1995.

Bent u ook geïnteresseerd in de link tussen erfgoed en dementie? Kom dan naar de lancering van het boek en het vormingstraject Erfgoed en dementie. Creëren van een aanbod rond reminiscentie voor personen met dementie en hun mantelzorgers op 2 december in Wetteren. Voor 17 euro krijgt u naast een boeiende avond ook het boek mee naar huis. Meer informatie vindt u hier.

Bart De Nil