Nederlandse archieven gaan voor gemeenschappelijk e-depot

Op 15 juni 2010 ondertekende een brede vertegenwoordiging uit de Nederlandse archiefsector een overeenkomst waarbij de hele sector zich verbindt aan de totstandkoming van gemeenschappelijke e-depotvoorzieningen en services. Door deze stap in de richting van het vakkundig bewaren en toegankelijk maken van de groeiende berg digitale informatie wil de archiefsector voorkomen dat Nederland afstevent op een informatie-infarct.

De drie e-depotpioniers, het Nationaal Archief, Gemeentearchief Rotterdam en Stadsarchief Amsterdam, hebben de handen in elkaar geslagen rond een voorstel voor gemeenschappelijke e-depotvoorzieningen met bijbehorende diensten. Wat al ontwikkeld is door het drietal, wordt ingebracht en opgeschaald tot een landelijke oplossing. Bedoeling is om een landelijk dekkend netwerk te ontwikkelen van vijf tot tien e-depotvoorzieningen. Alle archiefinstellingen en de Nederlandse overheid, van departementen tot gemeenten en waterschappen, kunnen zich daarbij aansluiten.

"Hierdoor komt een e-depot binnen het bereik van de vele kleine(re) archiefinstellingen die niet op eigen kracht een e-depot kunnen ontwikkelen", aldus Jantje Steenhuis, directeur van het Gemeentearchief Rotterdam en tevens voorzitter van BRAIN.

De investering van de Nederlandse overheid in het uitbouwen van gemeenschappelijke e-depotvoorzieningen is ook kostenbesparend. Het alternatief is dat instellingen voor zichzelf depots gaan opzetten voor de opslag van digitale informatie. Berekend is dat dergelijke stand alone oplossingen een factor vijf duurder zijn.

Het complete voorstel alsook het rapport waarop het is gebaseerd, werd online gepubliceerd.

Laat ons hopen dat Vlaanderen in de nabije toekomst het Nederlandse voorbeeld zal volgen. Zoniet zijn we gedoemd tot digitale dementie.

 

 

Bart De Nil
archieven
e-depot