Leesbevordering met archieven

Letterenhuis

Op maandag 24 april stelde minister Sven Gatz het nieuwe Actieplan Leesbevordering voor. Hij deed dat in het kader van De Staat van het Boek in het Vlaams Parlement. Het actieplan, dat werd samengesteld door het BoekenOverleg en wordt gecoördineerd door Iedereen Leest, tekent de krijtlijnen voor een beleidsdomeinoverschrijdend leesbevorderingsbeleid voor de komende jaren. In een van de acties is een prominente rol weggelegd voor cultureel erfgoed.

Literair erfgoed en geestelijke gezondheidszorg

Een van de negen acties in het actieplan is een piloottraject dat werkt met literair erfgoed in de geestelijke gezondheidszorg en dat de impact van deze interventies evalueert. Samen met Iedereen Leest, het Letterenhuis en de Herstelacademie van de regio Antwerpen ontwikkelde FARO een reeks van zes sessies die, telkens op een vaste dag in de week, zullen worden georganiseerd in het Letterenhuis. Tijdens de sessies worden de deelnemers aangemoedigd om aan de hand van archiefdocumenten een ‘eigen’ verhaal te vertellen. Tijdens het leerproces komen ze in contact met het Letterenhuis en literaire archieven, en gaan ze aan de slag met enkele instrumenten voor storytelling. Aan het einde van de reeks heeft elke deelnemer een eigen, creatief verhaal.

Op De Staat van het Boek mocht ik het piloottraject voorstellen tijdens de sessie Het actieplan leesbevordering toegelicht. U vindt hieronder mijn presentatie. Op de website van De Staat van het Boek vindt u binnenkort ook een verslag van de dag. Wie meer wil weten over het piloottraject kan daarvoor steeds bij mij terecht. U vindt mijn contactgegevens naast dit blogbericht. Het piloottraject zal bovendien ook worden toegelicht op Informatie aan Zee 2017, op 14 en 15 september in Oostende.

Archieven voor welzijn

Archieven kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het welzijn en de gezondheid van mensen. Het contact met historische documenten, zoals brieven en manuscripten, zorgt immers niet alleen voor een ‘historische sensatie’ maar kan mensen prikkelen, inspireren en aanmoedigen om via lezen en/of het uitwisselen van ervaringen dieper op deze ervaringen in te gaan. Alle archieven beschikken over een haast onuitputtelijke bron van documenten waarmee aansluiting kan worden gevonden bij de interesses en de leefwereld van kwetsbare mensen.

Het feit dat de omgang met archiefcollecties het leven van mensen, hun persoonlijk welbevinden en hun sociale positie kan verbeteren, krijgt steeds meer weerklank bij archieven. Het is geen toeval dat in het Verenigd Koninkrijk, waar heel wat erfgoedinstellingen al langer voorop lopen in het opnemen van een sociale rol, enrichment (verrijking) een van de drie kernambities is in de nieuwe strategische visie en het actieplan voor de archiefsector.

Voor alle duidelijkheid: het begrip enrichment omvat niet alleen intellectuele en economische verrijking, maar slaat ook op de persoonlijke verrijking en het geluk van mensen. Niet onbelangrijk daarbij is het verzamelen van bewijs dat interventies met archieven wel degelijk een impact hebben: “Work with partners to develop targeted advocacy and evidence on the impact of archives.

Bart De Nil