Kuifje in DE-land

Digitaal Erfgoed ConferentieDE-conferentie, 9 – 10 december, Rotterdam

Het moet gezegd worden: de jaarlijkse Digitaal Erfgoedconferentie (DE-conferentie) in december georganiseerd door Digitaal Erfgoed Nederland (DEN), is voor veel erfgoedprofessionals die zich bewegen op het snijvlak van ICT en erfgoed, een must geworden. In twee dagen is er voor elk wat wils, kan je er interessante - en soms mooie - mensen ontmoeten en krijg je weer eventjes het gevoel dat je ‘mee’ bent. Een evenwichtig opgebouwd programma, in combinatie met de aangename locatie van De Doelen in Rotterdam én de vlekkeloze organisatie van het DEN-team o.l.v. Marco Deniet, heeft er voor gezorgd dat deze editie een recordaantal van 425 deelnemers kon aantrekken.

Het is echt jammer dat je het aantal Vlamingen die deelnamen aan de DE-conferentie letterlijk op één hand kon tellen. Ik begrijp dat tweemaal een Nederlandse lunch een drempel vormt voor menig Vlaming, maar de DE-conferentie zou nochtans voor veel Vlaamse erfgoedprofessionals een eye-opener voor de situatie in eigen land kunnen zijn. Soms voelde ik me als Kuifje in DE-land, een land dat op sommige vlakken van digitaal erfgoed mijlenver vooroploopt. Genoeg gezeurd, de afwezigen hadden zoals altijd ongelijk.

De lustrumeditie van de Digitaal Erfgoedconferentie ging dit jaar door onder het thema ‘Naar buiten’. Een niet mis te verstane oproep aan de erfgoedinstellingen om hun digitaal erfgoed optimaal vindbaar en bruikbaar te maken voor het publiek. De rode draad doorheen de vele presentaties, debatten en workshops tijdens de DE-conferentie was dan ook het zoeken naar een actief contact met je doelgroepen.
Samenwerking is voor erfgoedinstellingen een manier om beter met haar doelgroepen in contact te komen. Niet toevallig werd de eerste keynote van de DE-conferentie gegeven door Diane M. Zorich over een onderzoeksproject “Beyond the Silos of the LAMs: Collaboration Among Libraries, Archives and Museums”. dat samenwerking tussen bibliotheken, archieven en musea onderzocht. Haar stelling is dat, door samenwerking over de sectoren heen, culturele instellingen buiten hun eigen bewaarplaatsen of “silo’s” kunnen geraken en zo kunnen binnenstappen in de online sociale plaatsen waar gebruikers creëren, zoeken en socialiseren. Een stelling die zowaar hout snijdt.

Deze erfgoedbrede benadering is trouwens een typisch kenmerk van de DE-conferentie. Nergens kom je er een sectorale opdeling tegen waarbij bibliothecarissen, archivarissen, conservatoren, archeologen, enz. op eigen eilandjes zitten. Het programma is opgebouwd volgens thema’s zoals vindbaarheid, open of gesloten, mash-ups, digitale duurzaamheid, enzovoort, enzovoort waarbij wordt gekeken naar de algemene situatie of best practices in het brede erfgoedveld. Zelfs buiten de erfgoedsector! Zoals bijvoorbeeld in de workshop over digitale duurzaamheid waar Tom Wever, hoofd van de Datawarehouse Services van ING, vanuit zijn ervaringen met dataopslag door een bank heel nuttige en bruikbare tips meegaf aan erfgoedinstellingen.

Tot slot wil ik nog meegeven dat de ‘lichte’ plenaire sessies (een gsm-peiling onder het publiek tijdens de eerste dag en de vlotte grappige presentaties door de media-journalisten Bill Thompson en Francisco van Jole op het einde van dag twee) als afsluiting van de conferentiedagen zeker hebben bijgedragen tot het succes van de DE-conferentie.

Voor meer informatie over de DE-conferentie 2008, het programma, de sprekers en de presentaties, kan je terecht op de conferentiesite en voor de filmpjes op DigitaalAllemaal. Het is uitkijken naar volgend jaar wanneer Erfgoed Nederland het roer van DEN eventjes zal overnemen voor de organisatie van een internationale editie van de DE-conferentie. FAROnet zal u tijdig op de hoogte brengen, zodanig dat we in 2009 handen tekort zullen hebben om de Vlaamse deelnemers te tellen.

Bart De Nil
ict
digitaliseren
digitaal erfgoed
Conferentie