Kiezen voor zorg

Medewerkers ingemaakt erfgoed

In de nasleep van de undercoverreportage van het één-programma Pano, dat een ronduit triest beeld schetste van de situatie in private rusthuizen, wordt er ook meer gepraat over de vermaatschappelijking van de zorg. Daarmee bedoelen we het idee dat de maatschappij én het beleid ernaar streven om mensen met beperkingen, chronisch zieken, kwetsbare ouderen, jongeren met gedrags- en emotionele problemen, mensen die in armoede leven … een eigen zinvolle plek in de samenleving te laten innemen, hen daarbij waar nodig te ondersteunen en de zorg zoveel mogelijk geïntegreerd in de samenleving te laten verlopen.

Deze week verscheen het boek Kiezen is winnen. Een kompas voor keuzes in de zorg waarin een pleidooi wordt gehouden om te kiezen voor meer solidariteit in de maatschappij, willen we de kloof tussen de behoefte aan gezondheidszorg en de beschikbare middelen verkleinen. Een van de auteurs is Peter Degadt van Zorgnet-Icuro, het grootste netwerk van Vlaamse ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en woonzorgcentra. Voor Degadt betekent vermaatschappelijking van de zorg - hoewel hij zelf niet houdt van het woord ‘vermaatschappelijking’ (Knack, 18/10/17) - dat, als we willen dat iedereen zich in onze samenleving kan integreren, we alle domeinen van onze samenleving moeten afstemmen op mensen die zorg nodig hebben.

Deze keuze voor zorg kunnen cultureel-erfgoedinstellingen ook maken. Tenminste als ze daarbij niet vertrekken van hun eigen erfgoedagenda, maar van de noden en behoeften van mensen en gemeenschappen. Om de erfgoedsector te versterken met kennis en instrumenten om die keuze te maken, zette FARO samen met verschillende partners uit de cultureel-erfgoed- en zorgsector enkele langetermijnpiloottrajecten op en bieden we vormingen aan.

Tijdens een studiedag op 22 februari 2018 krijgt u naast een stand van zaken van de piloottrajecten ook inzicht in de agenda en de bredere doelstellingen van deze trajecten.

Op de foto hierboven staan de medewerkers aan het piloottraject Ingemaakt erfgoed met Psychiatrisch Centrum Caritas in Melle.

Bart De Nil