GRAFT, museum als plaats om te groeien en te maken

© National Waterfront Museum Swansea

Enkele van de vele inspirerende presentaties tijdens de internationale conferentie over cultureel erfgoed en geestelijke gezondheid vorige week in Museum Dr. Guislain, hadden aandacht voor de mogelijkheden die open en groene ruimtes rond erfgoedinstellingen kunnen bieden voor welzijnsactiviteiten. Een zeer goed praktijkvoorbeeld is GRAFT : a soil based syllabusgebracht door Zoë Gaely van het National Waterfront Museum in Swansea.

Van stuk grond tot moestuin

Onder de titel GRAFT : a soil based syllabus werkt het National Waterfront Museum sinds januari van dit jaar aan een permanente werkplaats en tuin voor de lokale gemeenschap. Het project werd opgestart als onderdeel van de WOI-herdenking in Swansea.

Op wat ooit een gewone lap grond voor het museum was, bouwde een grote groep gepassioneerde vrijwilligers week na week aan een gemeenschappelijke moestuin, werk- en ontmoetingsplaats. Tijdens de aanleg werden mensen uit zogenaamde kansengroepen begeleidt in allerlei activiteiten zoals houtbewerking, tuinieren, lassen, keramiekbewerking, enzovoort. Samen met hun begeleiders toverden ze een grote oranje container om tot ‘werkkeet’, legden ze een aantal verhoogde moestuinpercelen aan, bouwden ze een pergola voor klimgroenten en een ontmoetingsplek met open vuurplaats.

Plaats om te groeien en te maken

Het ooit verlaten stukje land voor het museum is nu een plaats waar mensen aan hun vertrouwen werken en die ervoor zorgt dat hun welzijn verbetert. De taken die ze er uitvoeren geven hen een reden om uit hun huis te komen en nieuwe mensen te ontmoeten.Het is een plek waar nieuwe vaardigheden worden geleerd en soms zelf een officiële kwalificatie wordt behaald. Bovendien zorgde dit initiatief ook voor een instroom van nieuwe vrijwilligers, zoals de 'groene' mannen en vrouwen die de deelnemers helpen bij het tuinieren, bij de workshops fermenteren of gezond koken met biologische groenten.

Quid museum?

Maar vooral is het stukje land een groene ontmoetingsplek geworden te midden van een drukke stad. Scholen, verenigingen, buurtbewoners en organisaties komen er om plezier te maken of om zich gewoon eens te ontspannen.

Wat is nu de meerwaarde voor de reguliere museumwerking en de collectie? Wel, het Waterfront Museum blijft een state-of-the-artmuseum over de industriële en sociale geschiedenis van Wales. GRAFT biedt daarbovenop een enorme sociale meerwaarde, simpelweg door het gegeven dat voor een hele groep mensen die musea niet kunnen, zullen of willen bezoeken het Waterfront Museum een zinvolle ontmoetingsplek is geworden. Maar ook de museummedewerkers, van curatoren tot zaalwachters, zien het als een plek waar ze terechtkunnen voor een lunch in het zonnetje of om nieuwe en soms out-of-the-boxprojecten met de collectie te ontwikkelen.

Op Facebook vindt u een nieuwsitem over GRAFT in sappig Welsh.

Foto: © National Waterfront Museum Swansea

Bart De Nil
Erfgoeddag 2019
erfgoed en welzijn